Gemeente Borsele

Borsele geeft burger digitaal welstandsadvies

Heinkenszand, 25 oktober 2004

De burger in Borsele is nu nog maar één druk op de knop verwijderd van gemeentelijk advies over de eisen aan zijn woning. De welstandsnota, die in mei werd afgerond, is namelijk op de gemeentelijke website opgenomen. En wel op zon manier dat de inwoner de richtlijnen van de eigen kern in een handomdraai kan bekijken.

Iedere gemeente is vanuit de woningwet verplicht in een nota voor de burger aan te geven wat redelijke eisen van welstand zijn. Deze welstandsnota werd in Borsele op 6 mei dit jaar door de raad vastgesteld. De nota moet er voor zorgen dat potentiële bouwers makkelijk inzicht kunnen krijgen in de regels waaraan een bouwplan moet voldoen; het is nu voor de inwoners namelijk mogelijk vooraf de eisen al in te zien. Om nóg beter advies op maat te bieden, is het plan nu per kern en zelfs per straat opgenomen op de gemeentelijke website (www.borsele.nl).

Voorlichting over welstand
Al jaren doet Borsele van alles om haar burgers voor de bouw van een huis goed voor te lichten over de welstandscriteria. Zo houdt de gemeente gratis een zogenaamd vooroverleg, waar het plan bij wijze van proef getoetst wordt aan het bestemmingsplan en de welstandseisen. Iedere maand kunnen Borselse burgers overigens op een architectenspreekuur terecht. Een architect en een ambtenaar van de gemeente geven dan gratis advies over met name de vormgeving van een bouwontwerp.