---

Nieuwsberichten
---

foto: groepsfoto Europese directeuren Materieel (Ronald Genemans)

Materieeldirecteuren stroomlijnen Europese samenwerking

25-10-2004 15:57:00

De Europese materieeldirecteuren hebben vrijdag (22 oktober) besloten de bestaande vormen van materieelsamenwerking, nu nog ondergebracht in de West European Armaments Group (WEAG), in het vervolg bij het eerder dit jaar opgerichte Europese Defensie Agentschap (EDA) onder te brengen. Daarbinnen vallen ook zaken als materieelsamenwerking, technologie en defensie-industrie.

De Europese directeuren namen deze beslissing vorige week donderdag en vrijdag onder Nederlands voorzitterschap in Noordwijk. Het was een historisch besluit om de reeds dertig jaar bestaande samenwerking tussen de Europese landen binnen de WEAG over te dragen aan het EDA. De komende maanden zullen de materieeldirecteuren de details van de afsluiting verder uitwerken.

Daarnaast besloot het gezelschap, onder voorzitterschap van de schout-bij-nacht Dirk van Dord (Directeur Defensie Materieelorganisatie) om de samenwerkingsactiviteiten vanaf nu primair te coördineren vanuit hun functie als bestuursraad van het nieuwe Agentschap. Voor eventuele zaken die buiten de verantwoordelijkheid van het Agentschap vallen, kunnen ze desgewenst in aansluiting op de vergaderingen van die bestuursraad bijeenkomen.

Met deze vergaderingen is een krachtig nieuw begin gemaakt om binnen de Europese Unie daadwerkelijk iets te doen aan het uitbouwen van de Europese capaciteiten. (foto: Ronald Genemans)

Nieuws Nieuwsberichten