Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Kabinet gaat externe inhuur terugdringen

Kabinet gaat externe inhuur terugdringen

25 oktober 2004

Het kabinet heeft op voorstel van minister de Graaf (BVK) ingestemd met een pakket concrete maatregelen om het inhuren van externen flink terug te dringen. De komende twee jaar wordt de beslissing om over te gaan tot de inhuur van externen voor politiek- en beleidsgevoelige onderwerpen niet meer door individuele managers genomen, maar bij de kerndepartementen op het een na hoogste beslissingsniveau en bij de regionale buitendiensten op het meest geëigende niveau t.b.v. adequate besluitvorming. Daarnaast rapporteren alle ministeries over de omvang van deze inhuur en voeren zij een gedragscode in. Andere maatregelen worden per ministerie getroffen. Het gaat dan om de inzet van alternatieven voor het inhuren van externen, bijvoorbeeld de inzet en uitbreiding van departementale pools en anderzijds het goedkoper maken van inhuur door het stroomlijnen van inkoopprocessen en de professionalisering van inkoop. Minister de Graaf heeft de Tweede Kamer vandaag een brief met de plannen gestuurd.
---

Het terugdringen van de externe inhuur vormt een taai probleem waarover al zowel in het Strategisch Akkoord als in het Hoofdlijnenakkoord een forse taakstelling van 310 miljoen is afgesproken. Toch was hiermee volgens minister de Graaf het probleem nog niet voldoende aangepakt. De overheid gebruikt haar eigen capaciteit en deskundigheid onvoldoende en is op onderdelen te afhankelijk van marktpartijen. Uitgangspunt voor een andere overheid is; zo min mogelijk externe inhuur, alleen wanneer er binnen de overheid geen andere optie voor handen is, dan wel wanneer er behoefte is aan expliciet onafhankelijk oordeel. Het wordt: Nee, tenzij.

Het terugdringen van het aantal externen is één van de onderdelen van het actieprogramma Andere Overheid. Door het uitvoeren van deze maatregelen krijgen we ook op dit onderwerp een selectievere overheid, die op andere wijze stuurt en beter presteert.