PODIUM

Scholen zamelen 61.100 elektrische apparaten in

PERSBERICHT

Zoetermeer, 25 oktober 2004

Scholen zamelen 61.100 afgedankte kapotte elektrische apparaten in voor recycling. De scholenactie 'Zonder jou valt er niks te recyclen' gaat voor het 4e jaar van start.

Elk jaar start in oktober de actie 'Zonder jou valt er niks te recyclen' van de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP). Basisscholen zamelen in de loop van het schooljaar kleine elektrische apparaten in die kapot of afgedankt zijn. Voor elk apparaat ontvangen zij een spaarpunt en met die punten kunnen ze educatieve materialen aanschaffen.

Laptop bij elkaar gespaard
In het schooljaar 2003/2004 hebben 697 scholen in totaal 61.000 apparaten ingezameld. Basisschool Visvliet-Pieterzijl in Visvliet spande de kroon met 1400 apparaten. Ze spaarden met de hele school voor een laptop, die wordt ingezet bij de zorgverbreding voor leerlingen met leerproblemen.

Milieu en eigen gedrag centraal in lesmateriaal Voor de de actie is ook lesmateriaal ontwikkeld. De leerlingen krijgen kennis aangereikt over het recycleproces en leren meer over de milieuaspecten van recycling. Daarnaast worden leerlingen gestimuleerd om in hun eigen omgeving actief met de actie bezig te zijn. Op de website www.scholenrecyclen.nl kunnen leerkrachten en ouders alle actuele informatie terugvinden. Voor de leerlingen is de website www.indetas.nl waarop het recycleproces wordt uitgelegd. Ook zijn er extra weetjes en spelletjes met als thema recyclen.

Nieuwe scholen 2004/2005
Veel scholen zijn deze maand weer begonnen met de inzameling. Het aantal deelnemende scholen is inmiddels 766. Halverwege het schooljaar verschijnen nieuw les- en actiemateriaal om de scholen te ondersteunen bij de actie.

NVMP
Sinds 1999 zijn producenten en importeurs volgens het Besluit Beheer Verwijdering Wit en Bruingoed verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van elektrische apparaten die zij op de Nederlandse markt hebben gezet. De Stichting NVMP is in opdracht van deze producenten en importeurs verantwoordelijk voor de uitvoering van dit besluit. De NVMP voert publiekscampagnes om consumenten te informeren over de recycling en waar zij afgedankte apparaten kunnen inleveren: bij de gemeente of bij aankoop van een nieuw product bij de winkelier. Met de inzamelactie 'Zonder jou valt er niks te recyclen' bereikt de NVMP zowel de jonge inwoners van Nederlanders als hun ouders en leerkrachten.

EINDE PERSBERICHT
Voor meer informatie kijk op www.indetas.nl of
www.scholenrecyclen.nl
of bel Carla Bakker, Marketing en Communicatie NVMP, tel: (079) 353 1347

25 okt 04 16:51