Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
99 Vragen van de heer J.J. Peetoom en de heer V. Oldenborg
(ingekomen 25 oktober 2004)

De afgelopen periode is er in de (landelijke) media veel aandacht voor het feit dat mensen bedreigd worden in hun eigen woonomgeving. In de stad Utrecht speelt dit ook regelmatig, hetgeen afgelopen weekend in Volkskrant Magazine werd geïllustreerd door Tweede Kamerlid Wilders. Hij ziet zich genoodzaakt zijn woning in de Utrechtse wijk Kanaleneiland te verlaten als gevolg van deze bedreigingen. Maar de afgelopen jaren zijn er ook gezinnen noodgedwongen vertrokken uit andere buurten, recent nog uit Zuilen.

Het Utrechts Nieuwsblad maakt melding van het feit dat het Kamerlid wordt rondgereden door vier lijfwachten en in een gepantserde auto, maar desondanks Utrecht mijdt. De fractie van Leefbaar Utrecht vindt dit gegeven ronduit schokkend, want volgens de Nederlandse grondwet is het voor iedereen mogelijk om zijn/haar mening in alle openheid te ventileren. Dat grondrecht lijkt helaas steeds meer in het gedrang te komen.

Leefbaar Utrecht is zeer verontrust over deze ontwikkeling, en wil daarom graag antwoord op de volgende vragen:

1. Welke acties moet een met bedreigingen geconfronteerd persoon ondernemen om zijn persoonlijke veiligheid te waarborgen? Geldt er, gezien de meldingen van Wilders bij het Ministerie, een afwijkende procedure voor politici?
2. Wat doet de politie (c.q. de driehoek) met meldingen van bedreigingen aan het adres van personen (behalve registreren)?
3. Wat vindt het College van deze bedreigingen?
4. Wat vindt het College ervan dat een inwoner zich genoodzaakt ziet uit de stad te vertrekken om de persoonlijke veiligheid te waarborgen?
5. Hoeveel mensen vertrekken jaarlijks uit Utrecht vanwege bedreigingen? En hoeveel mensen verhuizen er binnen Utrecht a.g.v. bedreigingen?
6. Wordt verhuizen van gezinnen door het College gezien als een uiterste veiligheidsmaatregel, of wordt noodgedwongen verhuizen inmiddels als een normaal maatschappelijk gegeven gezien?

In de berichtgeving in de media lijkt de stad Utrecht (en specifiek Kanaleneiland) een uiterst onveilige (woon)omgeving, die maar beter gemeden kan worden.

7. Berust dit ontstane beeld op feiten?
8. Wat gaat het College in het werk stellen om de veiligheid van bedreigde personen in de gemeente Utrecht te verbeteren? En op welke termijn?
9. Zal het College er bij de heer Wilders op aandringen alsnog aangifte van bedreiging te doen bij de Utrechtse politie, zodat de politie op korte termijn een onderzoek kan instellen naar de bron van deze bedreigingen?


---- --