Gemeente Ede

nummer 219 / Ede, 25 oktober 2005

Wijkwinkelcentra en dorpen voor dagelijkse boodschappen In Ede Centrum prima kansen voor recreatief winkelen

Ede centrum is bij uitstek geschikt om `recreatief winkelen` verder te ontwikkelen. De overige winkelgebieden in Ede Stad zijn nadrukkelijk bedoeld voor de dagelijkse boodschappen. Ook de dorpen moeten kunnen voorzien in de dagelijkse boodschappen, aangevuld met enkele niet-dagelijkse boodschappen. Uitbreiding van het winkeloppervlak in de gemeente Ede is niet aan de orde. Er komt geen aparte locatie voor grootschalige detailhandel.

Dit is de algemene strekking van de nieuwe detailhandelsnota, die binnenkort vastgesteld wordt door het college van B. & W. De gemeente Ede kiest voor de versterking van Ede Centrum en de bestaande winkelcentra, aangevuld met `Het Nieuwe Landgoed` op de grens van Kernhem en Veldhuizen. Winkelcentrum Lindenhorst zal verdwijnen. Winkels die buiten deze centra gevestigd zijn, worden zoveel mogelijk gestimuleerd naar het centrum of één van de winkelcentra te verplaatsen. Dit geldt ook voor de ongewenste ontwikkeling van detailhandel aan de Keesomstraat. Op grond van overgangsrecht kan de gemeente hier echter niet tegen optreden.

Uit het consumentenonderzoek dat de gemeente heeft uit laten voeren blijkt dat de consument goed oordeelt over het winkelaanbod in de gemeente Ede in het algemeen en over Ede Centrum in het bijzonder. Wat Ede Centrum betreft is de consument positief over de parkeervoorzieningen, het parkeertarief en de hoeveelheid winkels. Het lijkt de consument nu vooral te gaan om de `finishing touch`, meer verschillende soorten winkels, een vollediger productaanbod (bijvoorbeeld meer verschillende modezaken) meer netheid en meer horeca.

Uit recent onderzoek van de ANWB blijkt de gemeente Ede één van de meest aantrekkelijke gemeentes van het land te zijn op recreatief gebied. Dit biedt de ondernemers en de gemeente dan ook volop mogelijkheden het recreatief winkelen volop te stimuleren. De gemeente wil dan ook samen met de winkeliers en de eigenaren alles op alles zetten om de aantrekkelijkheid van Ede Centrum en de andere winkelcentra verder te verbeteren. De gemeente is bereid nog eens acht ton in het centrum te investeren. De inzet daarbij is vooral de bestaande hoeveelheid winkelruimte beter te benutten. Het Nieuwe Landgoed is, als het aan de gemeente ligt, de laatste belangrijke uitbreiding van het winkelaanbod.

De detailhandel is in de gemeente Ede een belangrijke banenmotor. Het verder ontwikkelen van deze banenmotor is in het belang van zowel de ondernemers als van de consumenten. De gemeente Ede wil daarom graag samen met de eigenaren en winkeleigenaren en hun belangenverenigingen werken aan een verdere verbetering van het winkelaanbod. De gemeente kiest daarbij duidelijk voor Ede Centrum, de bestaande winkelcentra en Het Nieuwe Landgoed. De gemeente kiest niet voor het ontwikkelen van een locatie voor grootschalige detailhandel. Winkels op het gebied van grootschalige detailhandel zullen worden verwezen naar Ede Centrum.
---