Gemeente Heeze-Leende



Aanleg faunapassages

Versnippering is een van de belangrijkste oorzaken van achteruitgang van natuurlijke diversiteit in Nederland. Versnippering ontstaat vooral door de aanwezigheid en de aanleg van infrastructuur zoals wegen, beken en sloten. Het gevolg hiervan is dat de mogelijkheden voor uitwisseling tussen planten- en diersoorten afneemt. Planten en dieren raken geïsoleerd wat een verhoogd risico tot uitsterven met zich meebrengt.
Reden te meer dus om leefgebieden weer met elkaar te verbinden. Om dit mogelijk te maken moet de gemeente op die plaatsen waar versnippering plaatsvindt voorzieningen aanbrengen.
Een van die plaatsen is de Strabrechtseheide. Om versnippering tegen te gaan is het nodig om op de Strabrechtseheideweg en de Geldropseweg voorzieningen te realiseren.
Aan de Strabrechtseheideweg zal de gemeente voorzieningen laten aanbrengen die een veilige voorjaarstrek van padden mogelijk manken. Er worden een geleidewand in de brem aangelegd en in het wegdek worden geleidegoten gemaakt voor een veilige oversteek. Deze werkzaamheden zijn momenteel in volle gang.
Op de Geldropseweg moet er een veilige route worden gecreëerd voor kleine zoogdieren. De gemeente zal in november twee faunabuizen onder het wegdek laten aanbrengen en een kleinwildraster laten plaatsen. De weg blijft tijdens de werkzaamheden gewoon open, omdat de faunabuizen door middel van boring worden aangebracht. De werkzaamheden vinden plaats daar waas een weerszijden van de Geldropseweg bossen zijn gelegen.
De aanleg van bovenstaande voorzieningen is mede mogelijk gemaakt door medefinanciering uit het Europees Oriëntatie en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL), afdeling Garantie.