Gemeente Amsterdam

Toelichting beleid Diamantbuurt
25 oktober 2004 - Djoe Lan Tan
"Wat er is gebeurd in de Diamantbuurt is onacceptabel. Ik zie het vertrek van het gezin uit de Diamantbuurt als een nederlaag".

Burgemeester Cohen, partners van de Driehoek en stadsdeel Amsterdam Oud Zuid gaven maandagochtend een toelichting op het gevoerde beleid. De Driehoek wordt gevormd door justitie, politie en gemeente.

Straat- of pleinverbod

"Een samenscholingsverbod komt er niet. Het is niet een passend middel om deze problematiek aan te passen. Belangrijk bezwaar is dat het ook mensen kan treffen die niets verkeerds doen." De mogelijkheid om voor een bepaalde periode een straat- of pleinverbod op te leggen wordt nu wel onderzocht. Concreet betekent dit dat jongeren gedurende een bepaalde periode een straat of een buurt niet in mogen.

Verder op de ingeslagen weg


* instellen straat- of pleinverbod;

* extra toezicht door de politie;

* meer capaciteit voor het opsporen en oppakken van de harde kern;
* aanspreken en betrekken van ouders;

* een telefoonnummer bij het stadsdeel waar buurtbewoners met hun klachten terecht kunnen;

* het plein wordt 's avonds minder aantrekkelijk door onder ander het sluiten van de voetbalkooi;

* indien de buurt het wil, komt er cameratoezicht.

Problemen rond de Van Woustraat

De problematiek van overlast is niet nieuw voor Amsterdam Oud Zuid en Amsterdam: "Niet iedereen in de buurt heeft er evenveel last van, maar als het je treft, dan is het verschrikkelijk en kan het een grote impact op je dagelijks leven hebben", aldus burgemeester Cohen. In 2002 begon de overlast in en rond de Van Woustraat. Sindsdien is hier een regiegroep geïnstalleerd die de activiteiten van de betrokken partijen regisseert, zoals Justitie, Stadsdeel en Streetcornerwork. Een aantal trajecten is toen ingezet met als doel:
* integratie bevorderen

* verminderen van de criminaliteit

* verhogen van het veiligheidsgevoel

Daling van criminalteit, niet van onveiligheidsgevoel

Het grootste gedeelte van de toenmalige overlastveroorzakers zit inmiddels in een traject en is (weer) op school of aan het werk. De probleemgroep is hiermee aanmerkelijk kleiner geworden. Hoewel de criminaliteit met 78% is afgenomen, is het gevoel van veiligheid in de buurt niet vergroot. Sinds de zomer staken in de Diamantbuurt de problemen weer de kop op. De inzet bleek hiermee niet voldoende geweest.

Voortrekkersrol

Het probleem centreert zich rond vier probleemjongeren die de harde kern vormen en een `voortrekkersrol' voor de rest. Allen zijn meerder malen in contact geweest met justitie of hebben in een opvangtraject gezeten: "Het is zorgelijk om te zien dat dit dus niet heeft aangeslagen", aldus hoofdofficier J. Kuiper.
Hoewel het beleid gericht blijft op individueel maatwerk, heeft de Driehoek een aantal nieuwe middelen tot zijn beschikking. Zo is sinds oktober een nieuwe wet in werking die voorlopige hechtenis in dit soort gevallen mogelijk maakt.

© Gemeente Amsterdam