Amsterdam RAI

MotoRAI 2004
25 okt 2004

VEEL SPEKTAKEL OP MOTORAI 2004: 24ste Motorbeurs trekt ruim 47.000 bezoekers naar Amsterdam RAI.

De 24ste editie van de MotoRAI, die van 21 tot en met 24 oktober werd gehouden in Amsterdam RAI, heeft met name zijn reputatie als evenement veel eer aangedaan. De MotoRAI 2004 trok 47.103 bezoekers en die kwamen niet alleen af op het vele motornieuws, maar zeker ook op de diverse activiteiten in de Live Action Arena, waar onder andere het Open Nederlands Kampioenschap Stunten werd gehouden en waar van tal van spectaculaire demonstraties kon worden genoten. Ook de diverse activiteiten op de stands van de exposanten trokken veel publiek.

Opvallend veel aandacht was er voor de wedstrijd Hands on the Bike van het magazine Moto73, waarbij tien kandidaten vanaf donderdag 21 oktober moesten proberen een Yamaha MT-01 zo lang mogelijk vast te houden. De marathon kreeg in de nacht van zaterdag op zondag een onverwacht einde, toen het organiserende Moto73 op medisch advies en ter bescherming van het welzijn van de toen nog vier overgebleven kandidaten, besloot de wedstrijd om 04.00 uur te beëindigen. Door een zeer sportief gebaar van de Nederlandse Yamaha-importeur hoefden de vier overgebleven diehards, die op dat moment 62 uur hun hand op de MT-01 hadden weten te houden, niet met lege handen naar huis. Zij kregen allemaal een gloednieuwe Yamaha FZ6 Fazer aangeboden. De vier volhouders zijn Monique de Koe-Pol uit Abbekerk, Antoon van Kroonenburg uit Liempde, Remco Mulder uit Middelburg en Rob van den Brink uit Doornenburg.

Stunten
De organisatie van de MotoRAI slaagde in de opzet om de MotoRAI niet alleen een informatieve beurs, maar zeker ook een bruisend evenement te laten zijn. Er waren tal van activiteiten die door het publiek op hoge prijs werd gesteld. Meest in het oog sprong de Live Action Arena, waarvoor de grote Parkhal was vrijgespeeld. Daar werd niet alleen het Open Nederlands Kampioenschap Stunten gehouden, maar waren de hele dag door spectaculaire demonstraties van stuntmannen als Craig Jones (Buell) en Kevin Carmichael (Triumph), terwijl de beroemde Braziliaanse stuntrijder AC Farias slaagde in zijn opzet om het Guinness Book of Records te halen met de Longest No hands Motorcycle Wheelie. Zónder handen aan het stuur en rijdend op slechts het achterwiel legde AC Farias een afstand van 89 meter af en dat was ruim voldoende voor een vermelding in het beroemdste recordboek ter wereld. Ook de Supermoto-demonstraties trokken veel publiek.

Diverse deelnemers, alle belangrijke motormerken waren present op de MotoRAI, hadden succes met acties op of rond hun stand. Radio Veronica verzorgde een live uitzending vanaf de stand van Ducati, waar vier deelnemers aan een radiospel een jaar lang gratis rijden op een Ducatimonster 620 konden winnen. Zij kregen alle vier een sleuteltje waarmee ze de machine mochten proberen te starten en uiteindelijk bleek de hoofdprijs weggelegd voor Wouter Bakker uit t Veld.

Bij Suzuki werden wedstrijden wiel wisselen gehouden. Wie kans zag het snelst het achterwiel van de racemotor van coureur Barry Veneman te wisselen, kreeg een fraai Team Suzuki-shirt met daarop de handtekeningen van zowel Barry Veneman als diens collega Jarno Janssen. Opvallend was dat de snelste deelnemer uiteindelijk de tienjarige Quincy was. Hij wisselde het wiel in 28 seconden, waar de snelste volwassene er 29 seconden voor nodig had.

Bikers Parade
Bij diverse stands waren prominenten uit de motorsport aanwezig voor foto- en handtekeningensessies. Mogelijkheden waarvan het publiek gretig gebruik maakte. De traditionele Bikers Parade op de slotzondag trok, ondanks het regenachtige weer, ruim tweehonderd deelnemers. Het weer had met name in het weekend van de MotoRAI enigszins invloed op de bezoekersaantallen. De MotoRAI begon met zonnig weer op donderdag en vrijdag, maar had zaterdag en zondag te maken met veel regen. Dat had ook invloed op het proefrijden onder leiding van de KNMV, met door de diverse exposanten beschikbaar gestelde motorfietsen. Met ruim 14.000 bezoekers was de slotzondag de best bezochte dag van de MotoRAI, die uiteindelijk 5 procent meer bezoekers trok dan de editie van vorig jaar.

Amsterdam, 25 oktober 2004

---

Noot voor de redactie/