Intel helpt reuzenpanda's in China met draadloze technologie

High-tech project helpt bij onderzoek en onderwijs

Kontich, 25 oktober 2004 - Intel heeft in het Wolong-natuurreservaat in China een grootschalig draadloos breedbandnetwerk ingericht, dat onderzoekers helpt bij het bestuderen, verzorgen en beschermen van de met uitsterven bedreigde reuzenpanda. Daarnaast werkt Intel samen met GLOBIO, een internationale non-profit onderwijsorganisatie, om een leer-lab op te richten waar kinderen uit de hele wereld op nieuwe manieren met elkaar kunnen leren, samenwerken en communiceren.

De technologische bijdrage van Intel betekent een enorme verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke netwerk van Wolong. Het nieuwe, draadloze netwerk dekt de belangrijkste delen van het reservaat, waaronder het kantoorgedeelte, het panda-museum en het onderzoekscentrum. Dit laatste herbergt het voortplantingscentrum voor panda's, het verzorggedeelte voor de pasgeborenen, een speelruimte en dierenhospitaal. Onderzoekers gebruiken nu notebooks gebaseerd op Intel® Centrino(tm) mobiele technologie om alle mogelijke digitale informatie over de panda's op te slaan en te gebruiken, waaronder foto's, video-opnamen en andere gegevens.

Digitale technologie voor onderwijs en onderzoek
Het Wolong-natuurreservaat is een van de laatste beschermde natuurgebieden ter wereld waar reuzenpanda's ongestoord kunnen leven. Gesitueerd in de bosrijke bergen van de provincie Szechuan, in het zuidwesten van China, woont hier bijna 20 procent van de laatste 1.500 reuzenpanda's ter wereld. In het gebied wordt dagelijks onderzoek gedaan naar voortplanting bij panda's en bamboe-ecologie.

Voordat de nieuwe infrastructuur was geïnstalleerd, was de communicatie in en rond het reservaat beperkt tot wat GSM-verkeer en een inbelverbinding in een van de gebouwen. De beste manier om gegevens uit te wisselen was vaak door met een floppy disk honderden meters naar een ander gebouw te lopen of met een auto kilometers ver naar een onderzoeker ten velde te rijden. Voor het verzamelen van belangrijke statistische gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van de jongen, waren de onderzoeksteams dan ook aangewezen op aantekeningen op papier. In het veld hadden ze nauwelijks toegang tot gedetailleerde gegevens.

"Een geavanceerd communicatienetwerk in een ver afgelegen en geïsoleerd gebied is een geweldige manier om te tonen welke invloed de combinatie van computers en communicatie heeft op de manier waarop mensen informatie creëren, gebruiken en uitwisselen," zegt Anand Chandrasekher, vice president en general manager van Intels Mobile Platforms Groep. "We vinden het geweldig om samen te werken met Wolong en GLOBIO en te laten zien hoe mensen over de hele wereld gebruik maken van nieuwe technologieën."

De afgelopen maanden heeft Intel nauw samengewerkt met Wolong om het grootschalige communicatienetwerk, met onder andere een 802.11b draadloos LAN, te installeren. Via dit netwerk hebben de onderzoekers in Wolong sneller toegang tot gegevens, zoals de beelden van de vijf videobewakingscamera's. Hiermee kunnen ze 24 uur per dag de activiteiten van de panda's volgen en die gegevens snel delen met collega's over de hele wereld.

Onderzoekers in het veld gebruiken nu het communicatienetwerk en notebooks met Intel Centrino mobiele technologie om de dagelijkse activiteiten van panda's bij te houden en de meest recente gegevens, foto's en video beschikbaar te stellen aan onderzoekers over de hele wereld. Dierenartsen in het hoofdgebouw kunnen vanaf ruim een kilometer afstand gegevens bijhouden over de voeding en gezondheid van de babypanda's. Zo was de hoofd-dierenarts in staat om de voedingsgewoontes van een jonge panda gedurende meerdere dagen te volgen en zo veranderingen voor te stellen die de overlevingskansen van de kleine jongen verhoogden. Na iedere voedingsbeurt in de verzorgingsruimte worden de gegevens direct draadloos verzonden naar het dierenhospitaal, 200 meter verderop, waarna onderzoekers uit heel China direct toegang hebben tot de informatie.

"Dankzij draadloze technologie kunnen we op geheel nieuwe manieren communiceren en informatie uitwisselen met de rest van de wereld," zegt Zhang Hemin, directeur van het Wolong-reservaat. "Door de samenwerking met Intel beschikken onze onderzoekers nu over geavanceerde digitale technologie die ons zal helpen om de pandapopulatie op peil te houden en onze natuur te beschermen."

Digitale technologie overbrugt de kloof tussen culturen Technologie inspireert ook kinderen over de hele wereld om op nieuwe manieren met elkaar te communiceren, studeren en samenwerken. In het kader van het Wolong-initiatief heeft Intel in samenwerking met GLOBIO het "GLOBIO en Intel Children's Learning Lab" opgezet. Naast de installatie van een draadloos netwerk in het leer-lab doneerde Intel ook notebooks gebaseerd op Intel Centrino mobiele technologie, waar leraren en kinderen van de Sha Wan en Geng Da scholen in Wolong gebruik van maken.

De kinderen van Wolong hebben hiermee de mogelijkheid om samen te leren en te communiceren met andere kinderen uit de hele wereld. Intel en GLOBIO hebben een zusterlab opgezet in de Woodstock Elementary School in Portland, Oregon (VS). Kinderen in Woodstock kunnen deelnemen aan een speciaal leerprogramma over China, wat de connectie met Wolong nog waardevoller maakt.

Via het online platform van GLOBIO kunnen leerlingen van de Sha Wan school en die van de school in Woodstock samen leren over hun eigen plaatselijke natuuromgeving. Zo zullen de kinderen van de Sha Wa school via het leer-lab de reuzepanda's en hun leefomgeving bestuderen, terwijl de leerlingen in Woodstock leren over de Amerikaanse adelaar. Dankzij de technologische infrastructuur kunnen ze informatie over biodiversiteit en duurzaamheid van de natuuromgevingen met elkaar uitwisselen, met elkaar discussiëren en ideeën uitwisselen.

GLOBIO
GLOBIO is een internationale non-profit organisatie die kinderen een stem in de toekomst wil geven. GLOBIO bouwt een online community, gericht op kinderen die de diversiteit van het leven ontdekken. Het werk van GLOBIO zorgt ervoor dat kinderen over de hele wereld beter in staat zijn om later beslissingen te nemen ter bescherming van de natuurlijke bronnen waar hun leven en hun plaatselijke economieën van afhankelijk zijn. Voor meer informatie of om een donatie te doen aan het Woling-natuurreservaat, zie www.globio.org.

Wolong Nature Reserve
Het Wolong Nature Reserve bevindt zich op ongeveer 1700 kilometer ten zuidwesten van Bejing. Het is gesticht in 1963 en is nu een van de laatste plaatsen ter wereld waar de met uitsterven bedreigde panda nog voorkomt. Het China Conservation and Research Center for the Giant Panda, dat zich in het hart van het reservaat bevindt, zorgt momenteel voor 80 panda's in gevangenschap, waaronder 30 jongen die de afgelopen vier jaar zijn geboren. Hier komen tevens de reuzenpanda's vandaan die momenteel zijn uitgeleend aan dierentuinen in de VS, Japan, Oostenrijk en Thailand.



Ingezonden persbericht