FNV

Vakcentrales en oppositie: www.ikwileenreferendum.nl

Vanaf dit moment is op internet www.ikwileenreferendum.nl on line. Met deze website willen de initiatiefnemers - de vakcentrales FNV, CNV, MHP en de politieke partijen PvdA, GroenLinks en SP - niet alleen informatie verschaffen over een eventueel referendum; zij willen iedereen ook de mogelijkheid bieden om alvast virtueel te tekenen voor het referendumverzoek.

Zoals bekend hebben vakcentrales en oppositie onlangs de krachten gebundeld om - indien de fel omstreden kabinetsplannen rond vut, prepensioen en levensloop wet dreigen te worden - een raadgevend referendum aan te vragen. Nederland kent nog precies tot en met 31 december van dit jaar de wettelijke mogelijkheid van een referendum. Tot die tijd is zo'n aanvraag dus nog mogelijk.

Echter, eerst moeten dan wel 40.000 mensen hun handtekening zetten op het stadhuis om aan te geven dat ze een 'inleidend verzoek' willen indienen. Dit moet binnen 3 weken na publicatie van de wet in de Staatscourant. Daarna moeten nog eens 600.000 kiesgerechtigden hun handtekening zetten onder een 'definitief verzoek'. Dit moet binnen 6 weken.

Een krap schema, maar volgens de initiatiefnemers niet onhaalbaar. Zeker als de voorbereidingen goed verlopen en die zijn in volle gang. De mobilisatie van vrijwilligers is al begonnen. De vandaag gelanceerde site is daarbij een belangrijke schakel: mensen die bereid zijn om 1 van de 40.000 handtekeningen te zetten voor het inleidende verzoek kunnen zich alvast digitaal aanmelden.

Hetzelfde geldt voor diegenen die ondersteunende handtekeningen willen verzamelen onder vrienden, buren, collega's of bijvoorbeeld op de markt om zo een bijdrage te leveren aan de 600.000 benodigde handtekeningen. Deze handtekeningen hoeven niet op het gemeentehuis gezet te worden, maar er moeten wel officiële lijsten voor worden gebruikt. En tenslotte kunnen mensen zich ook via www.ikwileenreferendum.nl aanmelden om organisatorische werkzaamheden te verrichten, bijvoorbeeld in een lokaal referendumplatform.

Meer informatie:
Namens alle initiatiefnemers,
Els Tieman: 06 53 159226

25 okt 04 18:33