Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Post Middendorp fotografie-opdracht 2005
25 oktober 2004

Inschrijven tot 7 januari 2005

Vanaf heden is het weer mogelijk voor professionele fotografen en beeldend kunstenaars in Nederland om zich aan te melden voor de Post Middendorp Opdracht, de documentaire fotografieopdracht van de Provincie Groningen.
Sinds 1990 verstrekt de provincie Groningen in samenwerking met de Groninger Archieven de tweejaarlijkse Post Middendorp Opdracht voor documentaire fotografie. Het uitgangspunt voor de opdracht is een 'visuele geschiedschrijving' vast te leggen van de provincie Groningen.
Het thema van deze zevende Post Middendorp fotografie-opdracht luidt: "De invloed van de scheepvaart op leven en industrie in Groningen".

De scheepsbouw en de scheepvaart hebben een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van de stad en de provincie Groningen. De invloed van handel en scheepvaart heeft op vele plaatsen sporen achtergelaten in stad en ommeland. Het belang van de scheepvaart in industrieel, economisch, cultureel en historisch opzicht wil de Provincie Groningen graag in beeld laten brengen.

Procedure
Deelname staat open voor professionele fotografen en beeldend kunstenaars uit heel Nederland. Degene die de opdracht uiteindelijk verwerft dient in principe binnen de termijn van 7 maanden 15 - 25 foto's in zwart/wit of kleur te vervaardigen op basis van een door de kunstenaar zelf in te vullen aspect van het thema. Aan de Post Middendorp Opdracht is een bedrag verbonden van EUR 8.500,00.
Belangstellenden worden uitgenodigd maximaal 10 foto's (formaat max. 30 x 40 cm) op te sturen in schadebestendige verpakking, aangevuld met een curriculum vitae. Daarnaast dient de fotograaf/kunstenaar een korte omschrijving van hoe hij/zij de opdracht denkt uit te voeren bij te voegen onder vermelding van een (werk)titel.

De inzending kan worden opgestuurd vóór 7 januari 2005 aan het college van Gedeputeerde Staten t.a.v. Jury Post Middendorp Opdracht, Postbus 855,
9700 AW Groningen. De opdrachtverlening zal plaatsvinden in februari 2005.
De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, waarin Andrea Stultiens, Harry Cock en Maaike Koning (winnaar Post Middendorp Opdracht 2002) en Mirjam de Jonge (Groninger Archieven) zitting hebben.
Inlichtingen: Martha van de Werf, afdeling cultuur, telefoon 050-3164451
of e-mail: m.vande.werf..jansen@provinciegroningen.nl

De provinciale fotografie-opdracht is vernoemd naar de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post die aan het begin van de 20ste eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse platteland documenteerden. Het uitgangspunt van de opdracht is om door middel van documentaire fotografie te komen tot een 'visuele geschiedschrijving' van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen.
Foto van Maaike Koning, winnaar Post Middendorp opdracht 2002

Boer en Boerenzoon - Groningen: agrarische cultuur in verandering (Maaike Koning, winnaar Post Middendorp opdracht 2002)