Ingezonden persbericht

Kortgeding Ymere tegen bewoners 25 oktober 2004, 14.00 uur

Gerechtsgebouw Parnassusweg 220 te Amsterdam

AMSTERDAM, 20041022 -- Woningbouwcorporatie Ymere probeert bewoners op straat te zetten


Op 25 oktober a.s. om twee uur 's middags is er weer een kortgeding tussen Ymere en de bewoners van de Berlage Blokken over de opzegging van huurcontracten. Het komt neer op een strijd van sociale gezinde bewoners tegen een eigenaar die zich als asociaal profiteert.

Huurders die geweigerd hebben om hun rechten te verliezen door een gebruikersovereenkomst te tekenen werden op grove
wijze geïntimideerd. Ook mensen die meerdere jaren hier wonen.Ymere heeft de laatste tijd grof behandeld tegen de huurders, zoals het laten uitvallen van de verwarmingen en het hete tapwater.

Dit alles na een lange geschiedenis van wantoestanden zoals het gebruik van malafide bemiddelaars (zonder bemiddelaarvergunning van de gemeente) die duizenden guldens voor een woonruimte afgedwongen hebben en ontruiming van mensen met een erg lange verblijfstijd die vervolgens vervangen werden door voor mensen met een nog slechter overeenkomst.

Er bestaan nog twijfels over de voornemens van Ymere, zoals verwoord in de het kort geding van mei jl.,
dat zij voor 75% jongerenhuisvesting terug brengen zullen, en dat de renovatiewerkzaamheden direct zullen beginnen.
En daarom gaan gedaagden de strijd aan. Zij doen dit niet alleen voor zichzelf en de andere gebruikers van de "Berlage Blokken" maar ook voor alle mensen in Amsterdam in vergelijkbare situatie, nl. zij die slachtoffer dreigen te worden van de afbraak van de sociale huurrechten.

In de laatste 30 jaar heeft Ymere, voorheen Woningbedrijf Amsterdam, nauwelijks onderhoud gepleegd en toch hebben zij
honderdduizenden aan servicekosten in hun zak gestoken. Beste mensen van Y-mere, waar is de gerechtigheid? U kunt ons niet op straat gooien met de koude van de winter om de hoek. Vertrekken betekent voor ons verrekken.

De "Berlage Blokken" bestaan uit drie huizenblokken met daarin 169 sociale huurwoningen en drie bedrijfspanden.
Zij zijn gelegen aan het Javaplein in het hart van het Indische Buurt, gebouwd in 1915 bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Momenteel worden de blokken bewoond door een divers gezelschap bestaande uit tijdelijke huurders,
mensen met een gebruikersovereenkomst, anti krakers, krakers en bezetters, waaronder gezinnen met kinderen.




Ingezonden persbericht