Verbond van Verzekeraars

Pensioencommunicatie moet beter

De jongeren van vandaag de dag betalen een driedubbele pensioenpremie. Ze betalen mee aan de extra buffers, die de Pensioen- & Verzekeringskamer de pensioenfondsen heeft opgelegd voor een volgende beurskrach. Daarnaast betalen ze voor de geleden verliezen op de beurs. En ten slotte betalen ze ook nog voor hun eigen pensioen. Econoom Coen Teulings, directeur van de Stichting voor Economisch Onderzoek, sprak tijdens het Nationaal Pensioendebat op 12 oktober van een schijnwereld. Hij opperde een wel heel bijzondere oplossing: een pensioen per generatie. Iedereen van een bepaald geboortejaar krijgt zijn eigen pensioenfonds.

Onlangs vond in Rotterdam het derde Nationale Pensioendebat plaats, waar alle professionele spelers en kopstukken uit de pensioenwereld acte de présence gaven. Onder voorzitterschap van Kees Mijnten werd onder meer een interview met minister Zalm gehouden en een Tour dHorizon met Jacques Schraven en Lodewijk de Waal georganiseerd. Naast Coen Teulings hield ook Theo Poiesz, hoogleraar Sociale Wetenschappen Economische en Sociale Psychologie, een inleiding. Vanaf begin november kan via de website www.nationaalpensioendebat.nl een speciale Verslagkrant worden gedownload.

Communicatie
Verbondsdirecteur Eric Fischer leidde tweemaal een paralleldebat over het onderwerp pensioencommunicatie. De verschillende panelleden waren het er al snel over eens dat het pensioenbewustzijn in Nederland fiks omhoog moet.
Ruud Hagendijk (lid Raad van Bestuur MnServices N.V.) noemde een betere communicatie met deelnemers een goede zaak, maar benadrukte wel dat het doel van de pensioencommunicatie niet moet zijn om alle deelnemers op een hoog kennisniveau te brengen. Daarvoor is het onderwerp nog steeds niet interessant genoeg. Het doel moet zijn dat informatie beschikbaar is en gegevens kunnen worden gegarandeerd, zodat de deelnemer deze gegevens kan raadplegen en beslissingen kan nemen als hij daaraan toe is.
Herman Kappelle (directeur Adfis AEGON) liet tijdens de sessie door middel van een demo zien hoe binnen AEGON de pensioencommunicatie wordt aangepakt: Via het internet kunnen klanten in één oogopslag zien welke rechten zij hebben opgebouwd in hun pensioenregeling. Daarnaast worden op dezelfde plek meteen mogelijkheden geboden om te berekenen hoe hun totale pensioenplaatje er ongeveer uitziet en is het uiteraard mogelijk actie te nemen als er sprake is van een pensioentekort. Fischer gaf aan dat het in de toekomst eigenlijk nog veel makkelijk zou moeten worden om te zien hoe het pensioen er precies voorstaat: Het zou natuurlijk mooi zijn als de Nederlandse burger in de toekomst met één druk op de knop te allen tijde precies te weten kan komen hoe het met het pensioen is gesteld. Voordat zon centraal pensioenregister goed kan functioneren, moeten er echter nog wel wat lastige hordes worden genomen. Gelukkig wordt er binnenkort een belangrijke eerste stap in die richting gezet: het uniforme pensioenoverzicht.

Werkelijke pensioenwaarde?
Antoon Blokland (voorzitter CNV-Jongeren) ging vervolgens in op het vraagstuk van intergenerationele solidariteit. In zijn ogen is het noodzakelijk dat de overheid goed communiceert over het belang van deze solidariteit om jongeren ervan te overtuigen dat dit een voorwaarde is voor het instandhouden van het goede Nederlandse pensioenstelsel.
Elske ter Veld (voorzitter van de Stichting Pensioenkijker.nl) liet weten het daarmee absoluut eens te zijn: Hoe het pensioen wordt gefinancierd en wat de werkelijke waarde is van ons drie-pijlersysteem, ook voor volgende generaties, wordt volstrekt ondergesneeuwd. De werkelijke waarde komt volgens haar vooral naar voren als mensen tijdelijk in het buitenland verblijven. Ter Veld: Mensen worden vooraf voor van alles en nog wat gewaarschuwd, maar bij AOW en pensioen komen ze er vaak pas achteraf achter welke enorme gevolgen bepaalde keuzes hebben voor later. Ook weten heel weinig mensen bijvoorbeeld dat het vervallen van de partnertoeslag voor de AOW, wat in 2015 staat te gebeuren, grote gevolgen kan hebben voor het pensioeninkomen. Zij pleit er als voorzitter van de Stichting Pensioenkijker.nl die er alles aan doet om de Nederlander meer bewust te maken van zijn eigen pensioensituatie dan ook voor om duidelijke pensioeninformatie te verschaffen bij keuzes in leef- en werksituaties, waaronder studeren/werken in het buitenland, maar ook deeltijdwerk, ouderschapsverlof, huwelijk en echtscheiding. Volgens haar is het een taak van overheid, onderwijs, werkgever en pensioenuitvoerders om daarvoor zorg te dragen.

Verzekerd!, oktober 2004