Politie Groningen

Politie controleert extra op rijden door rood (25/10/04)

Groningen 25-10-2004 - Steeds meer Groningers vinden het niet gevaarlijk om door rood te rijden of te lopen. Een derde van de weggebruikers geeft toe het risico wel eens te nemen. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat in opdracht van het Bureau
Verkeershandhaving Openbaar Ministerie is uitgevoerd. De politie houdt deze maand extra controles op het rijden door rood, op plaatsen waar veel ongelukken gebeuren of die als onveilig worden ervaren.

Uit het landelijk onderzoek dat in 2003 in opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie door TNS NIPO is uitgevoerd, blijkt dat Groningers zich over het algemeen netjes gedragen bij verkeerslichten. Slechts 1% van de Groningers zegt vaak of altijd door het rode licht te rijden. Een derde zegt het af en toe te doen. Het merendeel van de weggebruikers in onze provincie vindt het gevaarlijk om het rode stopteken te negeren, slechts 6% is het hiermee oneens. Bijna alle Groningers vinden het dan ook goed dat de politie controleert. De helft zegt zelfs dat er meer gecontroleerd zou moeten worden.

Ongelukken
Desondanks gebeurden er in de afgelopen drie jaar in de provincie Groningen 4 dodelijke ongelukken omdat iemand het rode verkeerslicht negeerde. In totaal waren er 232 ongevallen met deze oorzaak. Bij 60 daarvan vielen er slachtoffers. Bij de ongevallen waren relatief veel fietsers betrokken. Verkeerslichten staan meestal op gevaarlijke of drukke kruisingen. Rijden mensen door rood dan kunnen ze bestuurders tegenkomen die nietsvermoedend bij groen licht optrekken. Hetzelfde gevaar is er wanneer mensen hard wegsprinten zodra het licht op groen springt, terwijl er dan vaak nog anderen op de kruising aanwezig zijn. Gaat het mis, dan vallen er vaak (zwaar)gewonden. Ook de materiele schade is in deze gevallen niet te overzien.

Controles
Het merendeel van de ongelukken gebeurt omdat men zich niet aan de regels houdt. De politie controleert daarom het hele jaar op rijden door rood licht. Soms gebeurt dat duidelijk zichtbaar, maar soms ook onopvallend. Daarnaast staan er bij veel kruisingen cameras die zowel de snelheid als het rode licht controleren, om te voorkomen dat mensen met hoge snelheid op het laatste moment door groen rijden. De vaste cameras staan op gevaarlijke kruispunten. De extra controles van deze maand vinden ook plaats bij oversteekplaatsen op provinciale wegen in dorpen als Adorp en Sauwerd.