DEGOEDKOOPSTENOTARIS.NL

Consument de dupe van uithollen positie notaris

PERSBERICHT 25 oktober 2004

Consument de dupe van uithollen positie notaris Testamenten kwart duurder

Amsterdam - Het afschaffen van de monopolie positie van de notaris en het mogelijk maken van specialisatie zullen ervoor zorgen dat de prijzen voor familiezaken zoals testamenten nog verder zullen stijgen. De consument kan dan niet meer bij elke notaris terecht en is duurder uit. Advocaten en fiscalisten zullen zich alleen op testamenten gaan toeleggen als er genoeg te verdienen valt. De voorstellen uit het advies van de Stichting voor Economisch Onderzoek aan het ministerie van Economische Zaken duperen de consument.

Het opstellen van een testament is voor de notaris minder aantrekkelijk dan een hypotheek omdat de marges minder hoog zijn dan bij een hypotheek. Bij specialisatie zullen de overgebleven dienstverleners een testament eerder tegen een hoger tarief aanbieden dan tegen een lager tarief. Daarnaast zal de consument op zoek moeten gaan naar een notaris die bereid is om hem van dienst te zijn. Andere dienstverleners als advocaten en accountants zullen pas instappen als er genoeg te verdienen valt. De consument is dus de dupe omdat hij meer moet betalen en niet overal terecht kan.

'In feite vindt specialisatie nu al plaats, notarissen die liever hypotheken passeren hebben hun tarieven voor familiezaken al met tientallen procenten laten stijgen zodat de consument van zelf weg blijft. Wij pleiten juist voor het instellen van een maximumtarief voor familiezaken zoals testamenten om de prijsstijging een halt toe te roepen. Het mag niet zo zijn dat iemand door de hoge tarieven belemmerd wordt om zijn laatste wil te regelen', aldus directeur Peter Ruys van DeGoedkoopsteNotaris.NL.

Uit een onderzoeksrapport van DeGoedkoopsteNotaris.NL dat deze maand gepresenteerd werd naar aanleiding van vijf jaar marktwerking blijkt dat de tarieven voor familiezaken sinds 1999 gemiddeld met 19,7% zijn gestegen, voor een testament zijn deze zelfs met 27,3% opgetrokken. In de onroerend goedpraktijk, waar het meeste geld verdiend wordt, wordt volop geconcurreerd waardoor de tarieven de afgelopen jaren met 12,2 % zijn gedaald. De consument is nu per saldo veel beter uit.

Over DeGoedkoopsteNotaris.NL
'De Goedkoopste Notaris.NL (DGN) beoogt als onafhankelijk medium door transparantie de marktwerking binnen het notariaat te stimuleren.' De Goedkoopste Notaris.NL publiceert sinds november 2000 op internet de tarieven van circa 530 notariskantoren. Het overzicht beslaat daarmee 60% van alle kantoren in heel Nederland. De site geeft de consument overzicht van de tarievenontwikkeling met betrekking tot de onroerend goed-, familie- en ondernemingspraktijk.


---