TNO

Persberichten 2004
TNO maakt Europese emissies inzichtelijk voor de burgers

25 oktober 2004

De Europese Commissie heeft de eerste, door TNO gemaakte, analyses vrijgegeven van het European Pollutant Emission Register (EPER). In dit register zijn voor de EU-lidstaten de ongeveer 10.000 meest vervuilende industrieën opgenomen.

In juli 2000 besloot de Europese Commissie een Register voor vervuilende emissies in te stellen. Lidstaten moeten iedere drie jaar de emissies naar lucht en water van hun grote bedrijven rapporteren. Het gaat om 50 verschillende vervuilende stoffen die moeten worden gerapporteerd voor zover zij een bepaalde waarde overschrijden. Het gaat daarbij niet alleen om de industrie, maar ook om intensieve veehouderij en afvalstorts. Recentelijk zijn de gegevens over 2001 gepubliceerd.

De richtlijnen die de Lidstaten moeten volgen bij hun rapportage en de methodische aanwijzingen daarvoor zijn door TNO in opdracht van de Europese Commissie geformuleerd. TNO heeft ook de evaluatie van deze gegevens in opdracht van de Commissie uitgevoerd.

Website geeft snel gedetailleerde informatie
Om burgers daadwerkelijk inzicht te geven in de emissies in de verschillende landen en van de verschillende industriële complexen is met TNO-advies een website ontwikkeld. Via die website kan een ieder met enkele keren klikken tot op zeer gedetailleerd niveau alle informatie vinden die relevant is: per industriële faciliteit, per land, per categorie activiteit of emissie of via een klikbare kaart van Europa.

Gegevens voor Nederland
Voor Nederland vallen de volgende dingen op: Nederland heeft uitsluitend gerapporteerd over de industriële bedrijven. Gegevens over varkenshouderijen en afvalstorts zijn nog niet opgenomen. In het register komen 129 Nederlandse industriële bedrijven voor.


Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft