Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

25-10-2004

Wadinko torpedeert werkgelegenheid bij Profextru

Het kunststofbedrijf Profextru in Hardenberg vraagt vandaag faillissement aan. Belangrijkste oorzaak is de houding van eigenaar Wadinko, die niet wilde overleggen met CNV Chemie en energie over een sociaal plan en over een reorganisatie. Gevolg is dat de financiële problemen Profextru boven het hoofd zijn gegroeid met als uiteindelijke gevolg het aanvragen van het faillissement.

Volgens CNV Chemie en energie wil Profextru waarschijnlijk een sterfhuisconstructie toepassen, waarbij het overblijvende personeel in een bedrijf wordt ondergebracht en eventuele eigendommen in een andere bv. Met als gevolg dat uiteindelijk alleen het personeel de dupe is.

Begin juli 2004 stelde directeur K. Koster van Profextru CNV Chemie en energie op de hoogte van de liquiditeitsproblemen en presenteerde hij een reorganisatieplan. Daarbij zouden 13 banen verloren gaan. Oorzaak van de problemen: te zware concurrentie op de kunststof schrootjesmarkt (vanouds het kernproduct van Profextru). De nieuw ontwikkelde producten genereren nog te weinig winst.

Onderhandelingen stukgelopen
Toen bleek dat Profextru slechts 40.000 Euro voor 13 mensen ter beschikking stelt voor het sociaal plan, terwijl één directeur in zijn ééntje al meer dan twee keer zo veel meekreeg, liepen de onderhandelingen over een sociaal plan stuk. Vervolgens weigerde de directie om de reorganisatie uit te voeren. De directie weigerde ook te zoeken naar herplaatsing voor het overtollige personeel (dan is geen sociaal plan nodig). Eigenaar Wadinko wilde niet over een sociaal praten, maar keurde wel goed dat de directie ruim 500.000 Euro per jaar aan salaris krijgt, terwijl toen ook de situatie niet rooskleurig was.
Eigenaar Wadinko heeft volgens zijn eigen website als doelstelling: bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid ontwikkelen in Overijssel. Op deze manier torpedeert Wadinko de bedrijvigheid en werkgelegenheid. Bij Profextru werken ruim tachtig mensen. Wadinko is voor 60 procent eigenaar van Profextru, het management heeft 20 procent van de aandelen.

Nadere inlichtingen:

Roel van Riezen (bestuurder CNV Chemie en energie) 0512 583 470
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 6 348 241