Ingezonden persbericht


Persbericht

Euregio publiceert arbeidsmarkt monitor 2004

Weinig ontspanning op de euregionale arbeidsmarkt

Mönchengladbach, 25 oktober 2004. Ondanks de eerste positieve ontwikkeling in de tweede helft van 2003 is het aantal werklozen in de euregio rijn-maas-noord opnieuw gestegen. Dit blijkt uit een studie van het onafhankelijk wetenschappelijk instituut ETIL, die in opdracht van de euregio periodiek is uitgevoerd. Volgens de euregionale arbeidsmarkt monitor van september 2004 is weliswaar sinds april het aandeel weer enigszins dalende maar is dit gedeeltelijk terug te leiden naar de toenemende vraag naar seizoensarbeiders in de landbouw.

Meer geregistreerde vacatures geven hoop

In specifieke branches nemen CWI en Arbeitsagentur een stijgende vraag naar personeel waar. De levensmiddelensector is de belangrijkste sector in het Duitse euregio-gebied terwijl in het gebied Noord en Midden Limburg de sectoren handel en commerciele dienstverlening domineren. In het Duitse gebied is het aantal vacatures hoger dan een jaar geleden. Het CWI voorspelt voor 2005 een stijging van 20% van de vacatures in het Nederlandse gebied.

Veel vacatures - nog meer werkzoekenden

Sinds januari is de vraag naar gekwalificeerd personeel verdubbeld, in beide delen van de euregio (ca. 1650 vacatures). Ook de vraag naar administratief medewerkers (ca. 700 vactures) is verdubbeld. Daartegen is op het moment een gering tekort aan promotiepersoneel, verkopers (ca. 150 vacatures) en fabrieksinstallateurs (ca. 50 vacatures). Ondanks het grote aantal vacatures in deze sectoren is het aantal werkzoekenden vele malen hoger. Volgens Jeroen Nieuweboer van ETIL zou de oorzaak kunnen liggen in het verschil tussen dringende vraag en kwaliteit. De grootste tegenstrijdigheid is te zien bij administratief personeel.

De euregio´s rijn-maas-noord, Maas-Rijn en Rijn-Waal in vergelijking

Wat betreft het aantal geregistreerde vacatures komt de euregio rijn-maas-noord goed uit de bus tegenover de andere twee euregio´s. Behalve een kleine terugval in januari toont de arbeidsmarkt zich stabiel. Ook het stijgen van het werklozenaantal is bij de euregio rijn-maas-noord het minst. Tussen Midden en Noord-Limburg is er echter verschil wat betreft de werkloosheid: in het noorden van de provincie geldt het Limburgse gemiddelde terwijl de regio Venlo met 13,2% het zwaarste getroffen wordt.