Sociaal en Cultureel Planbureau

Beste lezer,

Vandaag is "In het zicht van de toekomst : Sociaal en Cultureel Rapport 2004" verschenen.

ISBN: 9037701590
602 pagina's, prijs ¤ 49,50

Hieronder volgt een beknopte samenvatting.

De eenentwintigste eeuw begon zo mooi. Met zijn poldermodel, zijn lage werkloosheidcijfer en hoge economische groei was Nederland een voorbeeld voor de landen om ons heen geworden. Lang heeft het niet geduurd. De aanslag van 11 september 2001 veranderde de multiculturele samenleving van een illusie in een drama. De economie stagneerde en de opkomst van Pim Fortuijn maakte veel maatschappelijk ongenoegen zichtbaar, 2002 werd bijna het jaar van een politieke revolutie.

Dat is geschiedenis. Het wordt nu weer tijd om over de toekomst te denken. Wat voor een samenleving verwachten de Nederlanders in 2020 en hoe zal hun leven er in de toekomst uitzien? Het Sociaal en Cultureel Rapport 2004 doet verslag van een enquête onder 2000 Nederlanders en plaatst de resultaten in het kader van de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van zorg, onderwijs, welzijn, cultuur, vrije tijd, politieke participatie, arbeid, sociale zekerheid en veiligheid. Bijzondere aandacht krijgt de integratie van de etnische minderheden en de verspreiding van ICT in de Nederlandse samenleving.

In het zicht van de toekomst biedt geen science fiction, geen scenario en geen utopie. In veel opzichten zal de toekomst op het heden lijken, zo is de verwachting. Wat verandert, vervult vooral met zorg.

Het Sociaal en Cultureel Rapport verschijnt sinds 1974 elke twee jaar. Dit is de zestiende editie.

Wilt u meer weten,
raadpleeg onze website: http://www.scp.nl/publicaties/boeken/9037701590.shtml