ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: aantasting rechtspositie promovendi onacceptabel

'Volstrekt onacceptabel' Dat is de reactie van ABVAKABO FNV, de grootste vakbond in het hoger onderwijs, op het voorstel van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) om promovendi een studiebeurs te geven in plaats van een volwaardig salaris. 'Promovendi zijn geen studenten, maar gewone werknemers. Ze horen daarom een salaris te krijgen in plaats van een beurs', zegt een verbolgen Arno Lammeretz, sectorbestuurder van ABVAKABO FNV.

In een position paper stelt de VSNU dat het promotietraject hoofdzakelijk als een opleiding moet worden beschouwd en dat promovendi slechts recht hebben op een studiebeurs. ABVAKABO FNV vindt juist dat promovendi als gewone werknemers moeten worden gezien en dus ook als gewone werknemers moeten worden beloond. De rechter stelde de vakbond daarin in 2001 in het gelijk. Nu wil de VSNU tot ongenoegen van de vakbond de rechtspositie van promovendi alsnog ondermijnen. 'Wij wensen geen medewerking te verlenen aan een ontduikingsconstructie die de werknemersstatus onrechtmatig omzeilt', stelt Lammeretz.

'Een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden leidt bovendien niet tot de beoogde kwaliteits- en rendementsverbetering. Integendeel: het zal de functie van promovendus minder aantrekkelijk maken voor pas afgestudeerden. Daardoor zal er waardevol talent voor de wetenschap verloren gaan.' In andere voorstellen in het position paper ziet ABVAKABO FNV wel aanknopingspunten voor verbeteringen van het onderwijs en onderzoek op de universiteiten, maar de aantasting van de rechtspositie van promovendi moet wat de bond betreft zo snel mogelijk van tafel.


---

Voor meer informatie, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Arno Lammeretz sectorbestuurder (06) 51 218 356 Arno Bonte voorlichter (079) 35 36 350 (06) 51 218 402

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

25 okt 04 19:14