Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: einde krediet voor belwinkels

PvdA De Baarsjes wil de golf van belwinkels stoppen. Eenzijdigheid van het winkelaanbod dreigt. Bovendien is dit soort winkels criminogeen: kwetsbaar voor criminaliteit. PvdA De Baarsjes wil een snelle aanpassing van het bestemmingsplan om nieuwe belwinkels onmogelijk te maken. En wil een strikte handhaving: belwinkels moeten zich gewoon aan de winkelsluitingstijdenwet gaan houden.

Als je het aantal belwinkels in de Jan Evertsenstraat ziet, zou je denken dat bewoners van De Baarsjes ongekend fanatieke bellers zijn: er zijn maar liefst 10 belwinkels actief. En dat aantal stijgt nog: als er een nieuwe winkel komt, zijn dat vaak belwinkels. Maar bewoners spreken ons er juist op aan dat er gewoon te veel belwinkels komen. Met hen vreest de PvdA een eenzijdig winkelaanbod. En dat is slecht voor een winkelgebied. Bovendien is al eerder vastgesteld dat dit soort winkels vatbaar is voor criminele invloeden. Dat is een extra reden om nu aan de bel te trekken: het zijn er genoeg.

Al eerder drong de PvdA aan op actie: wijzig het bestemmingsplan. Maar het stadsdeel maakt weinig tempo. Daarom vraagt de PvdA de wethouder het bestemmingsplan nu zo snel mogelijk te wijzigen. En vervolgens gewoon te gaan handhaven. Want belwinkels houden zich niet aan de winkelsluitingstijdenwet. En dat is niet uit te leggen aan andere ondernemers in de straat.

"Bewoners willen een gezellig winkelgebied, met veel verschillende winkels. Dus moeten we de toevloed van belwinkels stoppen. Door zo snel mogelijk het bestemmingsplan aan te passen. En: alle ondernemers zijn voor ons gelijk. Dus belwinkels moeten zich aan de gewone winkelsluitingstijden gaan houden", vindt Arco Verburg, fractievoorzitter PvdA De Baarsjes.

Arco Verburg

Fractievoorzitter PvdA Amsterdam De Baarsjes

T 06 19 344 780


---- --