CORAM INTERNATIONAL BV

Eerste prijs Coram Design Award voor douche met radar

PERSBERICHT
25-10-2004

Uitslag Coram Design Award 2004


Eerste prijs voor douche met radar

Op 21 october vond de uitreiking van de Coram Sustainable Design Award plaats. Vijf ontwerpers met samen vier inzendingen streden om de eerste plaats. Het waren:


- Steve Mann uit Canada en Anurag Sehgal uit Italië (eerste prijs, 10,000 Euro)

- Peter Brewin uit het Verenigd Koninkrijk (tweede prijs, 5,000 Euro)

- Wojciec Rutkowski uit Polen (eervolle vermelding, 500 Euro)
- Swann Bourotte uit Frankrijk (eervolle vermelding, 500 Euro)

Mann en Sehgal laten de waterstraal van de douche door een computer sturen op basis van de informatie van een micro radar systeem dat de gebruiker waarneemt. Als de bader beweegt, verandert de richting van de waterstraal, zodat alle water op de huid blijft vallen en niet ongebruikt de douchebak ingaat.....

Brewin komt met een typisch Engelse innovatie. Daar gebruikt men vaak douchesystemen waarbij de verwarmings- en pompfunctie lokaal in de badkamer gebouwd is. Hij maakt daar gebruik van en stuurt het eerste koude water net zo lang terug naar de verwarmingsunit tot het warm genoeg is. Zo gaat er geen water verloren bij het opwarmen van het douchewater.

Rutkowski toont een douche waarbij boven de bader een reservoir aanwezig is. Daar zit de totale hoeveelheid water in die voor een douche gebruikt gaat worden. Die hoeveelheid is instelbaar zodat men langer of korter kan douchen. Op deze manier wordt men bewust van de hoeveelheid water die men gebruikt.

Bourotte's ontwerp heeft eenzelfde soort uitgangspunt: het tonen van de hoeveelheid water die men gebruikt. Een soort ballon met water hangt midden in de douche. Water wordt erin opgewarmd en richting bader verneveld.

De Coram Sustainable Design Award had dit jaar als thema: 'De ECO-Douche', waarbij gevraagd werd naar ontwerpen van douches die waterbesparend werken en tegelijkertijd het gebruikscomfort verhogen.

De uitreiking van de prijs vond plaats in het kader van de Week van het Ontwerp, die van 16 tot en met 26 october 2004 in Eindhoven gehouden werd (www.weekvanhetontwerp.nl). In het TAC (www.tac.nu) waren de inzendingen gedurende de Week van het Ontwerp voor het publiek te zien. De deelnemers worden bovendien met vermelding van naam en land van herkomst op het internet (www.coram.nl) voorgesteld.

Voorzitter van de jury is mevrouw dr. Mai Felip, lid van de senaat van de ICSID (International Council of Societies of Industrial Design). Verder bestaat de jury uit specialisten als

- Manager Massimo Bortott van de italiaanse design-factory Alessi

- Prof. Jan Jacobs, hoogleraar industrieel ontwerpen aan de TU Delft),

- voormalig bestuursvoorzitter van de Design Academy Jan Lucassen,

- Jos Oberdorf, partner van ontwerpbureau npk in Leiden,
- Luca Buttafava, van Domus Academy te Milaan

Organisator van deze designwedstrijd is Coram International BV, gevestigd in Geldrop, een van de leidende fabrikanten van sanitaire- en huishoudelijke artikelen in Europa. In Nederland verkoopt Coram via diverse dochtermaatschappijen deze artikelen onder de merken Tiger (haken, badkameraccessoires uit kunststof en metaal, toiletzittingen en -borstels, handdouches), Sealskin (badmatten, veiligheidsmatten, douchegordijnen, douchecabines en -bakken, baden en badkameraccessoires) en Geesa (badkameraccessoires uit metaal). De verkoop geschiedt via bouwmarkten, warenhuizen, speciaalzaken en de vakhandel.

Verdere informatie over Coram vindt u op www.coram.nl, over de Coram Design Award op www.coramdesignaward.nl.

Coram International BV

Contactpersoon:
Mr. Mels G.P.Boom
Postbus 11,
5660AA Geldrop
tel. 040 2809 896
fax 040 2809 899
e-mail m.boom@coram.nl
internet: www.coram.nl

25 okt 04 21:28