Gemeente Dordrecht


---

Floriade stapje dichterbij

Vincent Brinkhof
In de vergadering van 19 oktober 2004 hebben burgemeester en wethouders unaniem besloten de gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met de organisatie van de Floriade 2012. Met dit voorstel is een bedrag gemoeid van maximaal EUR 13.400.000. Als de Dordtse raad instemt met het voorstel - en ook de raden in de andere Drechtsteden positief reageren - wordt het bidbook vòòr 1 november a.s. voorgelegd aan de Nederlandse Tuinbouwraad.

Na afwegingen akkoord
Gezien de grote financiële bijdrage van de gemeente Dordrecht zijn in het college voordelen en risico's nog eens op een rijtje gezet. "Harde voorwaarden" voor deelname zijn voor het college dat het afgesproken bedrag van de maximale bijdrage niet wordt overschreden. Een andere voorwaarde is dat de verdere ontwikkeling van de Floriade in een aparte organisatie wordt ondergebracht, zodat het vele werk de ambtelijke organisatie niet extra belast.
Ten slotte is een belangrijke voorwaarde dat de zondagsrust wordt gerespecteerd. Voor de binnenstad van Dordrecht betekent dat op zondagen geen evenementen worden georganiseerd vòòr 13.00 uur. Het risico van tegenvallende bezoekersaantallen kan worden afgedekt via een verzekering.

Verwachte opbrengsten
Nu aan die voorwaarden wordt voldaan heeft het college - mede op basis van een risico-analyse - ingestemd met het voorstel. Het college heeft een positieve houding ten aanzien van de organisatie van zo een groot evenement in de Drechtsteden. Niet alleen vanwege het aantrekken van toeristen en het vergroten van de naamsbekendheid, maar vooral ook vanwege de belangrijke impuls in economie en werkgelegenheid voor de regio.

Werkgelegenheid
Naar verwachting bezoeken 2,6 miljoen mensen de Floriade, waaronder 1 miljoen bezoekers uit het buitenland. Die grote bezoekersaantallen genereren extra inkomsten voor middenstand en horeca. Ook in de aanloop naar, maar vooral ná de Floriade moeten meer bezoekers naar de Drechtsteden blijven komen, die samen EUR 30.000.000 per jaar meer besteden dan nu: goed voor circa 300 extra arbeidsplaatsen in de toeristische sector.
Een andere belangrijke opbrengst is de tijdelijke werkgelegenheid, die een dergelijk omvangrijk project oplevert. Naar verwachting levert de Floriade alleen al ongeveer duizend tijdelijk banen op. Door uitkeringsgerechtigden te benaderen voor deze banen, levert dat in theorie een opbrengst van EUR 13.500.000 op. Ook indirect levert het evenement werkgelegenheid op, doordat zeker voor een belangrijk deel van EUR 45.000.000 werk bij het lokaal en regionaal bedrijfsleven wordt ingekocht.
Ten slotte wordt door de investeringen in de Floriade een aantal voorzieningen in de regio eerder gerealiseerd dan was voorzien, bijvoorbeeld infrastructurele werken. Verder dragen de investeringen bij aan een impuls voor groenvoorzieningen, zoals parken en een arboretum in de regio.

Vervolg
De provincie Zuid-Holland steunt de kandidatuur van de Drechtsteden. Wanneer de Tuinbouwraad het organiseren van de Floriade aan deze regio gunt, zal de provincie substantieel bijdragen.

De gemeenteraad van Dordrecht vergadert dinsdag 26 oktober aanstaande vanaf 19.00 uur over het collegevoorstel. Eind volgende week is bekend of ook de andere gemeenteraden van de Drechtsteden hebben ingestemd met het aanbieden van het bidbook.

PDF icoon Raadsvoorstel Floriade 2012 Drechtsteden.pdf (133 kB)