Gemeente Tilburg

11-10-2004
Breed opgezet programma 'Tilburg 60 jaar bevrijd'

Het vijf dagen durende programma dat de coördinatiecommissie 'Tilburg 60 jaar bevrijd' van het Oranje Comité Tilburg heeft voorbereid voor de herdenking van de bevrijding van Udenhout en Tilburg / Berkel-Enschot op respectievelijk 26 oktober 1944 en 27 oktober 1944 is inmiddels definitief vastgesteld.

Hoogtepunten bij de herdenkingen zijn:

· vesperdienst in de kerk van Udenhout en kranslegging op het kerkhof op dinsdag 26 oktober om 19.00 uur;

· eucharistieviering in Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood (achter Schouwburgring en Oude Markt);

· herdenkingsbijeenkomst op het kerkhof aan de Gilzerbaan gevold door kranslegging op woensdag 27 oktober om 17.00 uur;
· herdenking en kranslegging bij het monument 'Schotland the Brave' aan de Paleisring op woensdag 27 oktober om 18.30 uur;
· herdenkingsbijeenkomst in de kerk in Berkel-Enschot en een kranslegging op het kerkhof en bij de plaquette bij de Toren op woensdag 27 oktober om 19.00 uur;

· eucharistieviering in de Mariakerk aan De Schans;
· interreligieuze dienst in de kerk van 't Heike op zaterdag 30 oktober om 10.30 uur met een herdenkings- en bevrijdingsgedeelte, gevolgd door een kranslegging bij het Prinses Irenemonument.

Een aantal bevrijders uit Engeland en Schotland (en Nederland) is met hun begeleiders in Tilburg te gast. In totaal ca 240 personen.

Het programma bestaat niet alleen uit herdenkingen. Om een brug te slaan tussen verleden en heden, tussen oud en jong, worden ook veel activiteiten georganiseerd voor jongeren. De door het Centrum voor Internationale Samenwerking (COS) georganiseerde tentoonstelling over kinderen in oorlogssituaties 'Ik heb de oorleg getekend' is al op 23 september geopend. Verder is al op 27 september een onderwijsproject van start gegaan voor leerlingen van basisscholen, o.m. bestaande uit de behandeling van een lesbrief van de Stg. Onderwijsbegeleiding Midden-Brabant (SOM), een excursie naar 'Kamp Vught' en het maken van tekeningen of gedichten Voor de leerlingen van het VO is er op woensdag 27 oktober om 19.30 uur in 013 o.m. een 'lagerhuisdebat' en een optreden van rockband Di-rect.

Aan de bewoners van de 17 verpleeg- en verzorgingstehuizen wordt bij toerbuurt in de periode september/oktober/november een programma aangeboden van muziek uit het verleden, uitgevoerd door cabaretgroep 'De Gouden Mix' en trio 'Zand, Zeep en Soda'.

Het Stadsmuseum Tilburg ontwikkelt een manifestatie van o.a. een bevrijdingstentoonstelling in de winkelstraten in de binnenstad en in de Openbare Bibliotheek, een tentoonstelling in het Regionaal Archief, stadswandelingen en fietsroutes langs plaatsen van oorlog en bevrijding, alsmede publicaties in de reeks 'Behoud Tilburgs Cultuurgoed'. Tevens wordt er een boek uitgegeven over de bevrijding van Tilburg.

Op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober brengen de oud strijders met hun begeleiders bezoeken aan het museum van de Prinses Irene Brigade in Oirschot, het museum 'Bevrijdende Vleugels' in Best, het Generaal Barber Museum in Moergestel en het Likeur en Fris Museum in Hilvarenbeek. Vrijdagavond wordt voor de bevrijders een diner bereid door het Laurentius Kookgilde.

Zaterdagmiddag 30 oktober is er -met muzikale begeleiding- om 14.00 uur een tour door het centrum van Keep Them Rolling met ca 80 oude voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester neemt daarbij het defilé af. Om 16.00 uur begint de taptoe op het Willemsplein met medewerking van Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven, Dutch Pipes en Drums, Fanfare Volt Senior, Fanfare Volt Junior, St. Joris uit Hoogeloon en Exempel uit Empel. Tegelijkertijd is er op het T-podium een jongeren muziekprogramma.
's-Avonds wordt met een bevrijdingsbal de herdenking en viering van 'Tilburg 60 jaar bevrijd' afgesloten.

Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met de coördinatiecommissie van het Oranje Comité Tilburg, de heer Th. Clijsen, voorzitter, tel: 013 - 53 60 574