Stadsdeel Amsterdam-Noord

het stellen van de diagnose"

Het Alzheimercafé in Amsterdam-Noord wordt op dinsdagavond 26 oktober georganiseerd, met als centraal thema het stellen van de diagnose dementie.

Vaak wordt de vraag gesteld wat is het verschil tussen gewone vergeetachtigheid en dementie. In het kort kan gesteld worden dat mensen waarbij sprake is van geheugenproblemen die het dagelijkse leven verstoren erop verdacht moeten zijn dat zich dementie ontwikkelt.

Het overgrote deel van de oorzaken van dementie is niet behandelbaar. Dat zou ervoor kunnen pleiten om geen diagnose te laten stellen.Toch zijn er sterke argumenten om het wel te doen, bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium. Enkele argumenten zijn: het uitsluiten van een andere (behandelbare) ziekte, een groep patiënten kan behandeld worden met medicijnen die het proces van dementie vertragen en een vroege diagnose is belangrijk voor patiënt en familie om zich te voor te bereiden op wat komen gaat.

Mensen die problemen ervaren met het geheugen kunnen voor onderzoek naar gespecialiseerde diagnostische centra. In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is een dergelijk centrum gevestigd. De heer Weinstein, als neuroloog verbonden aan dit ziekenhuis, is onze gast. Hij zal ingaan op het belang van het stellen van de diagnose maar ook zal hij uit de doeken doen hoe het onderzoek verloopt. Tevens is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen, discussie en het onderling uitwisselen van ervaringen.

De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van de Die, Loenermark 900. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uureneindigtom21.30uur.

De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia van Rij, telefoon 020 435 45 54 of Wim van Esch, (kroegbaas) telefoon 020 631 80 50.

Wanneer u met de buurtbus wilt komen, kunt u zich opgeven via telefoon nummer 020 632 47 63.