CORDAID

Persbericht/uitnodiging

21 oktober 2004

Debat over Grote Meren-gebied in Afrika: Doorbreek de doodse stilte!

Nederlandse actie nodig voor vrede Grote Meren

26 oktober 2004, Nieuwspoort, Den Haag, 20.00-22.00 uur

Na terugkeer van hun reis door het Grote Meren-gebied in augustus jl. pleitten kamerleden Dittrich (D66) en Koenders (PvdA) in het algemeen overleg van 1 september jl. voor een Nederlandse bijdrage aan de VN vredesmacht in Congo. Een omslag in hun mening van voor de reis. Het wachten is op het beloofde antwoord van Minister van Buitenlandse zaken Bot.
Doodse stilte. Dat maakte indruk op Ferrier (CDA), Dittrich (D66) en Koenders (PvdA) toen ze enkele weken geleden in de restanten van een kamp voor Congolese vluchtelingen in Gatumba, Burundi, stonden. Een dag eerder waren daar 160 Congolese Tutsi's vermoord door rebellen. Wat kan Nederland, ook in EU-verband, doen om het vermoorden en verdrijven van miljoenen mensen in de Grote Meren-regio te stoppen? Hierover gaat op 26 oktober het debat met drie Tweede-Kamerleden die zelf naar Burundi, Rwanda en de Democratische Republiek Congo zijn geweest. Voor- en tegenstanders van Nederlandse actie komen aan het woord.
Bloedbad
Burundi beleeft spannende tijden. Het is onzeker of de geplande verkiezingen op 1 november zullen plaatsvinden. Veel Burundezen zijn bang voor een herhaling van het bloedbad na de verkiezingen in 1993. In het gebied waar de rebellenbeweging FNL (Forces Nationales de Liberation) actief is, woekert het geweld voort. Het regime in Rwanda verliest macht en de repressie neemt toe. Rwanda lijkt daarnaast nog altijd een zeer dubieuze rol in Congo te spelen. In Oost-Congo is voor de bevolking weinig vooruitgang waarneembaar. De VN vredesmissie MONUC heeft weinig slagkracht. De overgangsregering bestaat mede uit voormalige rebellen die nog niet bereid zijn hun machtspositie op te geven. Opnieuw oplaaien van de burgeroorlog in Oost-Congo is niet ondenkbaar. Deze chaotische situatie leidt tot veel onnodige slachtoffers.
Betrokkenheid
In de drie landen die de kamerleden bezochten was de roep om meer internationale betrokkenheid bij vrede en veiligheid in de Grote Meren-regio duidelijk te horen. Hoe, en in welk verband, kan Nederland haar bijdrage leveren aan het vergroten van vrede en veiligheid? Kan en wil Nederland een hoogwaardige militaire inzet leveren, bijvoorbeeld in de vorm van air surveillance? In alle drie de landen vinden ernstige schendingen van de rechten van de mens en humanitair recht plaats. Straffeloosheid leidt tot een afkalving van de moraal, een extra oorzaak voor het (opnieuw) begaan van misdaden. Hoe is de weg naar democratie en gerechtigheid te ondersteunen?

Het debat wordt georganiseerd door Cordaid, ICCO, Novib en Pax Christi.
Het vindt plaats in Nieuwspoort, zaal: Wandelganger I, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag.
Datum: Dinsdag 26 oktober 2004, 20.00-22.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur.