Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

prinsjesdag 2004

Begrotingsbehandeling VWS: CG-Raad hekelt "beleid van het averechtse effect"

Op 26, 27 en 28 oktober is de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een notitie spreekt de CG-Raad zijn bezorgdheid uit over de voortzetting van het huidige beleid en de gevolgen daarvan voor zijn achterban.

In de notitie reageert de CG-Raad op specifieke onderdelen van de rijksbegroting, onder meer: de indicatiestelling AWBZ, het Persoonsgebonden Budget, de indicatiestelling AWBZ, het Gehandicapten- en hulpmiddelenbeleid, Wvg/bovenregionaal vervoer en de zorgverzekeringen, waaronder de No-claim regeling en de regeling zittend ziekenvervoer.

De CG-Raad wil dat mensen met een langdurige zorgbehoefte kunnen participeren in de maatschappij. Essentiële voorwaarden daarbij zijn betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg en ondersteuning. De plannen van het ministerie van VWS dragen echter absoluut niet bij tot solidariteit en volwaardig burgerschap. De ombuigingen die het ministerie voorstaat treffen mensen met een chronische aandoening of beperking onevenredig hard. Niet alleen in de zorg, maar ook als het gaat om kansen op regulier onderwijs, mobiliteit, toegankelijkheid, kans op werk en ondersteuning vanuit de sociale zekerheid (WWB).
De CG-Raad keert zich tegen de verdere versobering van het zorgstelsel en typeert het huidige beleid als 'het beleid van het averechtse effect'. De maatregelen die bedoeld zijn om de kosten in de zorg te temperen zullen er juist voor zorgen dat de zorg duurder wordt. De begroting getuigt volgens de CG-Raad van een korte-termijn-inzicht.

Een voorbeeld: stel, iemand heeft thuiszorg nodig om zelfstandig te kunnen leven. Deze thuiszorg wordt hem ontzegd, bijvoorbeeld door te hoge eigen kosten of te strenge indicatie. Deze persoon zal nu eerder in bijvoorbeeld een verzorgingshuis belanden. Deze zorg is echter vele malen duurder dan thuiszorg.
Kortom: de begroting 2005 van het ministerie van VWS leidt voor mensen met een chronische ziekte of beperking tot minder keuzevrijheid, minder garanties op aanspraken, hogere eigen kosten in de zorg en meer sociaal isolement. De begroting staat in het teken van kostenbeheersing en marktwerking. Rechten en aanspraken van zorggebruikers worden omgezet in gunsten en liefdadigheid. Het einde van de (inkomens)solidariteit is in zicht. Chronisch zieken en mensen met een beperking zullen de rekening van het geplande beleid gaan betalen.

Klik hier voor de uitgebreide notitie van de CG-Raad (Word-document)

(Geplaatst: 25 oktober 2004)
---