Gemeente Roggel en Neer

26/10/2004
Inzameling glas op kleur

Tot voor kort kon u zowel het wit als het bonte glas in dezelfde glascontainer kwijt. Hier gaat echter verandering in komen. Alle Maaslandgemeenten zullen binnenkort overgaan op kleurscheiding.

Waarom kleurscheiding?
In onze gemeente staan 16 glascontainers. Op jaarbasis wordt zo'n 200 ton verpakkingsglas ingezameld dat weer hergebruikt wordt. In de glasfabriek doorloopt het glas een zeer uitgebreid traject waar het glas geschikt wordt gemaakt voor hergebruik. Om het glas dat in de glascontainer komt optimaal te kunnen herverwerken, is het noodzakelijk dat het glas op kleur gescheiden wordt. Naarmate het ingezamelde glas zuiverder is, kost het maken van nieuw glas minder grondstoffen en energie. Bovendien kan van bonte scherven (alle kleuren door elkaar) geen wit glas worden gemaakt en juist daar is veel vraag naar. Een juist gebruik van de glascontainer is dan ook van grootst belang; kleurscheiding aan de bron levert de beste resultaten op.

Onze bijdrage
Tegenwoordig wordt bij ongeveer de helft van de Nederlandse glascontainers glas op kleur gesorteerd. Ook wij willen proberen een bijdrage te leveren aan de landelijke doelstelling van 50% voor het inzamelen op glas op kleur.

Herschikking glascontainers
In het verleden zijn op diversen locaties glasbakken geplaatst met het doel zo veel mogelijk glas in te zamelen. Thans blijkt uit inzamelgegevens dat diversen containers een zeer lage vullingsgraad hebben. Het instandhouden van deze locaties is niet efficiënt en werkt kostenverhogend. Gelijktijdig met het invoeren van de kleurscheiding wordt een inperking en herschikking van de glascontainers doorgevoerd.

De vrijkomende containers worden bijgeplaatst op de overblijvende locatie om kleurscheiding mogelijk te maken.

Locatie Apollolaan
In verband met de geplande werkzaamheden t.b.v. het meanderen van de Roggelse beek worden tevens alle overige containers van de Apollolaan verplaatst naar de locatie Molenweg.

Veranderingen glascontainers per 01-11-2004
Kern locaties welke opgeheven worden Nieuwe of uitgebreide locaties Heibloem Witdonck en Bosstraat Pater van Donstraat Roggel Jan Muisstraat, Kunneweg en Apollolaan Kruissingel, Dorpstraat en Molenweg
Neer Heldenseweg, Kruisstraat, Leukershof en Waije Hammermolen, Veurtje en Kerkplein

Meer informatie?
Meer informatie over de glasinzameling vindt u op deze website en op de gemeentelijke pagina van de Streekbode of de heer W. Boonen 0475 - 499509.