Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Harold van Dijk wint 19e Emprove Open Kampioenschap van Spijkenisse

Harold van Dijk heeft zaterdag (23 oktober) het 19e Emprove Open Schaakkampioenschap van Spijkenisse gewonnen. Met 6 punten uit 7 wedstrijden bleef hij Raoul van Ketel een half punt voor. Gedeeld derde werden Pieter van Ginkel en Internationaal Meester Bruno Carlier.
Het talent Tony Zhang werd samen met Maurits van der Linde beste Spijkenissenaar met 4 punten.

Winnaar Harold van Dijk

Groep 2 werd gewonnen door Pim van Geest voor Spijkenissenaar Leo Kranenburg, Menno Lieven en Dragoslav Paunovic. Groep 3 leek lange tijd een prooi te worden voor het Spijkenisser talent Joey Brokaar, maar de machine stokte in de 6e ronde. Uiteindelijk ging Ron Landzaat er met de 1e plaats vandoor. Soetoredjo en Geert-Jan van Putten werden gedeeld 2e. Joey Brokaar en Björn Verstraate werden beste Spijkenissenaren in deze groep met 5 punten uit 7 wedstrijden.

Op het toernooi, mede mogelijk gemaakt door Emprove en Klip + Van Wijk makelaardij Spijkenisse, kwamen maar liefst 114 schakers af uit binnen- en buitenland.


---

DSM Gist Open Delfts snelschaakkampioenschap prooi voor Jan-Willem de Jong

De derde editie van het DSM Gist Open Delfts snelschaakkampioenschap was de spannendste ooit. Met name in de top van het klassement waren de krachtsverschillen klein. Na lange strijd werd de titel met 12½ punt uit 15 partijen gewonnen door Jan-Willem de Jong.

Ondanks de concurrentie van met name het grootmeestertoernooi in Hoogeveen, waren er toch 46 schakers en de nodige supporters naar Delft afgereisd. Daar werd in de gebruikelijke ontspannen en gezellige sfeer het toernooi gespeeld. Niet alleen de deelnemers hadden het naar hun zin, ook de organisatie. Er was namelijk geen enkele wanklank en het toernooi verliep gladjes. Doordat de uitslagen vlot werden doorgegeven werd er zelfs wat voorgelopen op het tijdsschema. De lunchpauze duurde dan ook 15 minuten langer dan gepland en ook de prijsuitreiking was iets eerder.

Het was dus een spannende editie. Dit omdat er nogal wat favorieten voor de titel al vroeg struikelden en er al vlak na de start een echte jacht op de koppositie ontstond. Die werd afwisselend door diverse schakers ingenomen. Na 10 rondes stonden zelfs vier schakers gedeeld bovenaan, een unicum.
Maar uiteindelijk bleek Jan-Willem de Jong (de op papier sterkste speler) de langste adem te hebben. Hij pakte de koppositie een ronde voor het einde, en stond die niet meer af. Hij had aan de eindstreep een puntje meer dan de nummer twee, Chiel van Oosterom (Voorburg). Fred Slingerland (Leiden) legde met 11 uit 15 beslag op de derde plek. Op de gedeelde vierde plek eindigden Timon van Dijk (Maasdijk), Jimmy van Zutphen (Beverwijk) en Gert Legemaat (Delft) met elk 10 uit 15.

De eerste prijs voor schakers met een rating tot en met 1800 ging naar Harry van der Stap (Rijswijk), die voor schakers tot en met 1600 naar Rick Plomp (Delft). De beste jeugdspeler (t/m 16) was Tobias Kabos (Almere).

Tijdens de prijsuitreiking bedankte DSC-bestuurslid Ted Barendse DSM Gist en de organisatoren, en kondigde aan dat DSC het toernooi in het komende jubileumjaar (DSC bestaat volgend seizoen 110 jaar) weer gaat organiseren.


---