Gemeente Utrecht


Overvolle tippelzone Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
100 Vragen van de heer drs. H.H. Janssen
(ingekomen 25 oktober 2004)

Er is grote bezorgdheid over de beheersing van de tippelprostitutie in Utrecht. De Europalaan heeft een capaciteit van 40 tot 50 vrouwen, maar nu komen er 120 tot 130 per avond, met name uit de overige G4 steden, waar een uitsterfbeleid gevoerd wordt. De situatie wordt onbeheersbaar.
Op 9 juli 2004 heeft de CDA fractie schriftelijke vragen gesteld over de tippelprostitutie naar aanleiding van het gevoerde beleid in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In uw antwoord van 19 augustus zegt u, dat er in augustus overleg over dit onderwerp zal zijn met de andere 3 steden. Op dat moment was er volgens u nog geen sprake van een golf van prostituees uit andere steden, maar u zou 'vinger aan de pols' houden.
Volgens het CDA is er wel degelijk sprake van een grote golf prostituees, pooiers en drugdealers uit andere steden. Wil de situatie niet nog meer uit de hand lopen en nopen tot drastische beleidsmaatregelen dan is het hoog tijd voor actie vindt het CDA en stelt daartoe de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de uit de hand lopende situatie op tippelzone de Baan en de daarmee gepaard gaande verspreiding over andere buurten in de stad?
2. Heeft het college inmiddels overleg gehad met de overige drie grote steden en wat zijn de bevindingen of afspraken? Bent u met ons van mening dat het niet de bedoeling is dat Utrecht de problemen van de andere drie grote steden op dit punt oplost?
3. Waaruit bestond het 'vinger aan de pols' houden en welke maatregelen zijn er sinds de zomer genomen?
4. Is het college met ons van mening dat de capaciteit van de tippelzone aan de Europalaan gemaximeerd dient te blijven op een beheersbaar aantal (40 tot 50 vrouwen)? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om deze maximering te bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?
5. Zal het college er daarbij ook voor zorgen dat maximering aan de Europalaan niet leidt tot verspreiding van de tippelprostitutie over de stad en zo ja: hoe?


---- --