Stichting Wakker Dier

GEEN LEERSTOEL VOOR VARKENSSLACHTER!!

Persbericht - 26 oktober 2004

Amsterdam, 26 oktober 2004; Stichting Wakker Dier heeft een klacht ingediend bij rector magnificus Speelman van Wageningen Universiteit naar aanleiding van de aanstelling van Bert Urlings tot bijzonder hoogleraar Ketengestuurde Dierlijke Productie. Gevraagd wordt de 100% door varkensslachter Dumeco gesponsorde benoeming terug te draaien. De SP stelt vandaag kamervragen over deze uitverkoop van leerstoelen aan wie maar wil betalen. Bijzonder hoogleraar Urlings is volgens de stichting de vleesgeworden belangenverstrengeling. Marianne Thieme: Vier dagen per week is dhr. Urlings verantwoordelijk voor het slachten van jaarlijks miljoenen varkens. De vijfde dag zal het hem een enorme omslag vergen om het slagersschort te vervangen door de hoogleraarstoga en vragen te moeten beantwoorden over het welzijn van landbouwdieren.
Dumeco, één van de grootste slachterijen (varkens en runderen) van Europa, financiert de nieuwe hoogleraarstoel, inclusief secretaresse, volledig. De WUR is zelfs in het geheel buiten de gesprekken over de salariëring gebleven. Dit wordt binnen de universiteit een intern nul komma nulletje genoemd. Voorwaarde van Dumeco bij de financiering was dat Urlings, werkzaam als directeur kwaliteitszorg bij Dumeco, de functie zou krijgen. Naast de functie als hoogleraar voor één dag in de week, blijft Urlings als directeur Kwaliteitszorg werkzaam voor Dumeco. Sterker nog; in het persbericht van de WUR met betrekking tot deze benoeming staat vermeld dat hoogleraar Urlings bereikbaar zal zijn tijdens kantooruren op tel.0411-658555, rechtstreeks leidend naar het hoofdkwartier van Dumeco BV! Als hoogleraar zal de nulkommanul professor continu zijn visie moeten geven op ketensystemen waar het bedrijf Dumeco de grootste speler in is. Met de autoriteit van een hoogleraar zal hij naar verwachting zeer gekleurde informatie verstrekken over het dierenwelzijn in de bio-industrie. De achtergrond van hoogleraar Urlings zal weinigen bekend zijn waardoor deze niet op waarde zal worden geschat. Daarbij komt dat ook op de informatiesite over gefinancierd wetenschappelijk onderzoek www.niwi.nl de achtergronden en financiering van Urlings niet zijn vermeld.

Recent deed Wakker Dier onderzoek naar ketenkwaliteitssystemen in de vleessector. Daarbij waren de keurmerken Good Farming en Good Farming Welfare van Dumeco ook onderwerp van onderzoek. Vlees met deze keurmerken voldeden aan hoge welzijnseisen volgens Dumeco. Wakker Dier verzocht meermalen om de door Dumeco gestelde eisen maar Dumeco heeft de eisen niet openbaar gemaakt. Een typisch voorbeeld van ketenmisleiding; op bio-industrievlees een keurmerk plakken, met een dure reclamecampagne met vage kreten suggereren dat het dierenwelzijn verbeterd is, en zo kritische consumenten misleiden met bio-industrievlees.

Het ministerie van landbouw beschouwt ketenprogammas als een zeer belangrijk middel in de omslag naar een duurzame diervriendelijkere veehouderij. Minister Veerman heeft als hoofdconclusie van het maatschappelijk debat toekomst intensieve veehouderij juist aangegeven met deze ketensystemen de omslag te willen maken. Deze ketens zullen als het aan de overheid ligt dan ook sterk onder de aandacht komen komende jaren. Met de hoogleraarsstoel heeft Dumeco zeer strategisch ingekocht omdat juist deze hoogleraar veel invloed kan uitoefenen middels adviezen, lezingen en publikaties en zodoende sterk sturend kan werken bij de discussie over een diervriendelijke veehouderij.-einde persbericht-

Meer informatie: Mr. Marianne Thieme 020-4638924 / 06-242 699 17
---

---
Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die exclusief opkomt voor het welzijn van landbouwdieren. Zij doet dit door zich vooral te richten op consumenten, door het geven van voorlichting, het voeren van legale, geweldloze acties, onderhandelingen en campagnes. Voorbeelden van campagnes zijn de legbatterijcampagne, de publieksvoorlichtingscampagne op radio en TV, de biologische-, legbatterij-, foie gras - en educatieve campagne. Wakker Dier is in het bezit van het CBF keurmerk.