Gemeente Rotterdam

26 oktober 2004
Nr. 138

Rotterdam biedt bidboek Tour de France aan KNWU aan

Rotterdam heeft dinsdag de plannen gepresenteerd om de start van de Tour de France naar de stad te halen. De Maasstad heeft zich aangeboden als gastheer van de Grand Départ in 2008 of 20r09. De plannen werden gepresenteerd aan KNWU-voorzitter Joop Atsma door wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) in de vorm van een bidbook.

Het Rotterdamse bidbook bevat de plannen van Rotterdam voor een Grand Départ in 2008 of 2009. Rotterdam haalt voor de Tourstart alles uit de kast om het grootste wielerspektakel ter wereld binnen te halen. Zo zijn er plannen om op vrijdag een groots wielerfeest te organiseren in Ahoy', dat tevens dienst doet als permanence voor de Tour-organisatie en als werkcentrum voor de internationale wielerpers. Daarnaast is De Boompjes gekozen als buitenlocatie om de ploegen te presenteren op een ponton op de Maas. De avond wordt een feest rond het thema "Tour de France in Rotterdam". Er zijn optredens van Nederlandse en Franse artiesten en op het podium worden diverse wieleronderdelen afgewerkt, zoals stuntrijden en interviews met oud-Tourwinnaars. Zaterdag vindt de proloog plaats. Als parcours biedt Rotterdam een route aan vanaf de Erasmusbrug door het centrum van de stad en langs de Maas. Voor de toeschouwers langs het parcours en de televisiekijkers thuis is het aantrekkelijk door de afwisseling van stad, water, Erasmusbrug en stadscentrum. De eerste etappe op zondag kent ook een start en finish in het centrum van de stad. Met het voorgestelde parcours worden alle achttien gemeenten van de Stadsregio Rotterdam aangedaan. Als Rotterdam gekozen worden als gastheer voor de Grand Départ, heeft de Tourdirectie uiteraard de laatste stem in de plannen.

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft vorig jaar aangegeven zich kandidaat te willen stellen voor de start van de Tour de France. Na de officiële kandidaatstelling is er een lobby gestart richting Tourorganisatie. Tijdens de afgelopen Tour de France bracht wethouder Janssens een bezoek aan de Grand Départ in Luik en is burgemeester Opstelten aanwezig geweest bij de rustdag in Nîmes en tijdens de eerste Alpenetappe in een volgwagen van de Tourdirectie. Ook zijn er diverse ambtelijke contacten geweest tussen Rotterdam en de Tourorganisatie.

Daarnaast heeft Rotterdam contacten met de KNWU. De wielrenunie zal het Ministerie van VWS adviseren in de keuze tussen Rotterdam en Utrecht, de andere Nederlandse stad die zich kandidaat stelt voor de Tourstart. Het ministerie stelt een subsidie beschikbaar voor de stad die de Tour de France ontvangt.

Noot voor de redactie/