Gemeente Hengelo

Mededelingen week 44, dinsdag 26 oktober 2004
Collecte Een ton voor water
Raadscommissies Alzheimer Café Hengelo
Openbare hoorzitting Last van lawaai van uw buren? Integratiedebat Bouwplannen
Dag van de Industrie Wet milieubeheer
Kapvergunningen
Parkeergarage Hengelo Centre geopend Verkeersbesluiten Inhaalslag "Veilig Spelen" Wijk Slangenbeek Werk aan de weg Sirenetest maandag 1 november
Tot en met 30 oktober collecteert de Vereniging voor Wijkwelzijnsvoorzieningen. Van 1 november tot en met 6 november collecteert het Diabetes Fonds Nederland. Collectanten kunnen zich legitimeren.
het FBK Stadion (Kuipersdijk). Op de agenda staan onder meer: kamer 210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer: kamer 210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer: kamer 210 van het stadhuis. Op de agenda staan onder meer: per e-mail: raadsgriffie@hengelo.nlU krijgt van de griffie bericht hoe laat u wordt verwacht.
Integratiedebat
De gemeenteraad vindt integratie een belangrijk thema voor onze stad. De raad is van mening dat er activiteiten moeten worden ontplooid op het gebied van het bevorderen van actief burgerschap en maatschappelijke participatie van minderheden en nieuwkomers. Om lijnen uit te zetten voor het toekomstig integratiebeleid organiseert de gemeenteraad op zaterdag 6 november 2004 van 14.00 tot 19.00 uur een integratiedebat in het stadhuis. Aan de hand van stellingen over inburgering, onderwijs, werk, leefomgeving en emancipatie wordt over integratie gedebatteerd. Ook wordt samen de maaltijd gebruikt, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de Ramadan. Er is aangepast eten en de maaltijd zal onmiddellijk na zonsondergang worden gebruikt. Ook is in het stadhuis een ruimte gereserveerd voor het avondgebed.

Wilt u deelnemen aan het integratiedebat?

Het integratiedebat op 6 november 2004 is voor geïnteresseerden vrij toegankelijk. Wel dient u zich op te geven. Dit kan tot uiterlijk 27 oktober 2004 bij mevrouw A. Kokenberg, telefoon 074 - 245 9311 of per e-mail: raadsgriffie@hengelo.nl.

Dag van de Industrie

Op donderdag 4 en vrijdag 5 november 2004 vindt in het kader van de Dag van de Industrie een unieke industrie-expositie plaats in de voormalige Pijpenbuigerij van Stork aan het Esrein 44. De industrie-expositie is op beide dagen doorlopend geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

De entree is gratis.

Tijdens deze unieke industrie-expositie laat groot aantal Hengelose industriële ondernemingen iets van het productieproces zien. Er is van alles te beleven, en bezoekers aan de expositie worden bij de activiteiten zoveel mogelijk betrokken. Onder de deelnemende bedrijven zijn Knobbe, Akzo Nobel, De Spiraal, AFMI, Siemens, Eaton, Howden Cooling Fans, PSM, Demar Laser, Thales Nederland, Jonkman Coating, Stork en NEM Energy Services. Ook worden bijdragen geleverd door Bureau TOP, Innovatieadviesbureau Syntens, Techniekmuseum 't HEIM, SMEOT en de gemeente Hengelo.

Filmfestival Korte Industriële Film

In een speciaal ingerichte ruimte in de Pijpenbuigerij vindt op 4 en 5 november een deel van het Festival Korte Industriële Film plaats. Dit bijzondere filmfestival, waarbij op diverse lokaties in Hengelo korte industriële films worden vertoond, is een initiatief van Techniekmuseum 't HEIM.

Voor wie bedoeld?

De industrie-expositie is met name bedoeld om jongeren bekend te maken met de industrie en de mogelijkheden die het vak techniek biedt. Voor deze jongeren worden speciale rondleidingen georganiseerd. Een aantal scholen hebben zich hiervoor al opgegeven, maar de mogelijkheid om u aan te melden bestaat nog.

Voor meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Dag van de Industrie op www.hengelo.nl of u kunt bellen met mevrouw S. Hoekman, gemeente Hengelo, telefoon 074 - 245 9247. Indien u de expositie met een groep scholieren wilt bezoeken kunt u zich bij haar aanmelden. Kijk voor meer informatie over het Festival Korte Industriële Film op www.techniekmuseumheim.nl of u kunt bellen met de heer H. Hamer, Techniekmuseum HEIM, telefoon 074 - 243 00 54
Parkeergarage Hengelo Centre geopend

Op zaterdag 30 oktober wordt de parkeergarage aan de B.P. Hofstedestraat 41 in gebruik genomen. De parkeergarage, die de naam "Hengelo Centre" krijgt, biedt plaats aan 341 voertuigen. De parkeergarage is 24 uur per dag en gedurende 7 dagen per week geopend. Het parkeertarief bedraagt 1,20 per 60 minuten, het dagtarief is 12. Voor meer informatie over de parkeergarage kunt u kijken op www.naarhengelo.nl.

Inhaalslag "Veilig Spelen" Wijk Slangenbeek

Op 11 maart 2004 vond een inloopbijeenkomst plaats over de verdeling en de grootte van de speelplekken in de wijk Slangenbeek. Deze zijn nu definitief vastgesteld. Belanghebbenden en geïnteresseerden worden hiermee uitgenodigd om kennis te nemen van het voorstel voor de herinrichting van een aantal speelplekken in de wijk Slangenbeek. Het is de bedoeling om in overleg met de bewoners van de wijk de keuze voor de speeltoestellen op deze speelplekken vast te stellen zodat tot definitieve inrichting van de speelplekken kan worden overgegaan.

Uitnodiging

U bent op donderdag 28 oktober 2004 van 18.00 tot 19.30 uur van harte welkom in het Wijkcentrum Slangenbeek (Straatsburg 5).

Sirenetest maandag 1 november

De sirenes in heel Nederland worden iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Maandag 1 november om 12.00 uur vindt het volgende maandelijkse proefalarm plaats. U hoeft dus niet te schrikken als dan de sirene gaat. Om overlast en irritatie te voorkomen duurt de test van de sirene eenmaal 1 minuut en 26 seconden. Hoort u op een ander moment herhaalde malen de sirene, dan is er hoogstwaarschijnlijk iets ernstigs aan de hand.

Onlangs is in Slangenbeek ook een sirene geplaatst. Deze nieuwe wijk was tot voor kort nog niet voorzien van een sirene. Hoort u de sirene hier op maandag 1 november niet, geef het dan door.

Geef het door!

Hoort u op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirene niet, geef dat dan door aan de afdeling Bestuurlijke Juridische Zaken, mevr. N. Veldhuis, tel. 245 95 67. Wilt u daarbij aangeven waar u zich op het moment van het proefalarm bevond? De klachten worden doorgegeven aan de Hulpverleningsdienst regio Twente. Zij zoeken uit of een sirene bijvoorbeeld niet gewerkt heeft en registreren de klachten. U kunt de bewaarkaart "Weet wat je moet doen als de sirene gaat" afhalen in de Gemeentewinkel in het stadhuis.

Een ton voor water

De beschikbaarheid van voldoende schoon drinkwater is een wereldwijde zorg. De gemeente Hengelo heeft een plaatselijke variant op de landelijke actie 'een ton voor water'. Door middel van de aanschaf van een regenton is het mogelijk om in ons land water te besparen en waterprojecten in Ethiopië te ondersteunen. Per ton komt 5,- ten goede aan waterprojecten in Ethiopië.

Waarom een regenton gebruiken?

Gebruik van de regenton is een eenvoudige en goedkope manier om zorgvuldiger om te gaan met water. Regenwater dat in de regenton wordt opgevangen is te gebruiken voor het besproeien van de tuin- en kamerplanten en voor kleine schoonmaakklusjes. Zo komt een deel van het schone regenwater weer ten goede aan de bodem en hoeft het water niet onnodig naar een zuiveringsinstallatie te worden afgevoerd. Hierdoor wordt verdroging tegengegaan en kan de waterzuivering efficiënter en minder milieubelastend werken. U bespaart op deze manier al gauw enkele duizenden liters drinkwater per jaar, iets dat u zeker in uw portemonnee zult merken.

U heeft keuze uit drie modellen

Het eerste model regenton is van donkergroen PE-kunststof. Deze ton kost 25,- inclusief kraantje. Voor 10,- extra krijgt u bij deze ton een regenautomaat voor aansluiting van de ton op de regenpijp. Het tweede model is van oud hout en heeft een nostalgische uitstraling. Voor deze ton betaalt u 45,- en voor 5,- extra wordt een houten kraan geleverd. Het laatste model is eveneens van oud hout, maar deze ton bevat een los deksel en de kraan is reeds gemonteerd. Deze ton kost 55,-.

U kunt de regentonnen bekijken bij de afdeling Natuur en Milieu Communicatie (bij Kinderboerderij 't Weusthag) en bij het Informatiecentrum 'Het Broek' aan de Kolbleistraat 8 in de wijk Slangenbeek. Bij de afdeling Natuur en Milieu Communicatie zijn alle modellen uit voorraad te koop. U betaalt uw regenton door het afgeven van een éénmalige machtiging. De formulieren hiervoor zijn ter plekke te verkrijgen en in te vullen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Natuur en Milieu Communicatie van de gemeente Hengelo, telefoon 074 - 255 0607 of per e-mail op cnme@hengelo.nl

Alzheimer Café Hengelo

Op dinsdagavond 26 oktober a.s. vindt de maandelijkse bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Hengelo. Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familie, mantelzorgers en hulpverleners. Naast contact is er ook ruimte voor informatie. Het thema van deze avond is: "Agressief gedrag". Twee verpleegkundigen van Mediant vertellen waarom agressief gedrag kan ontstaan en hoe u daar in de praktijk van alledag mee om kunt gaan. Ook is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips en adviezen te geven.

De avond wordt gehouden in Café de Oriënt aan de Boerhaavelaan (achterkant ziekenhuis, ingang vergadercentrum). De zaal is open om 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De entree en het eerste kopje koffie zijn gratis.
Informatie
Voor informatie kunt u zich wenden tot de SWOH, telefoon 074-2426205. Last van lawaai van uw buren?
Elke ochtend wil de hond van de buren wel érg vroeg worden uitgelaten. U houdt van honden, maar blaffende honden om vijf uur 's ochtends vindt u toch minder leuk! De bovenburen geven een feestje. U houdt ook wel van wat gezelligheid. Maar is het nu écht nodig om bijna elke avond tot half twee bezoek over de vloer te hebben? U moet de volgende ochtend om zeven uur opstaan om naar uw werk te gaan.

Burenlawaai is voor een op de drie Nederlanders een probleem. Eén op de acht, dat zijn maar liefst 850.000 gezinnen, heeft zelfs extreme last van lawaai van hun buren. Het kan uw plezier om ergens te wonen aardig bederven. In heel erge gevallen kan het zelfs uw gezondheid in gevaar brengen. Ruzie met buren en misschien wel stress en slapeloosheid eisen hun tol. Lawaai gaat jammer genoeg niet vanzelf over. Wat kunt u doen? Samen met gemeenten en verschillende belangenorganisaties heeft het ministerie van VROM de handreiking Burenlawaai ontwikkeld. Dit is een overzicht van maatregelen voor het aanpakken van het probleem burenlawaai. De handreiking is te vinden op de site van het ministerie www.vrom.nl/geluidhinder. De handreiking richt zich vooral op organisaties die een rol kunnen spelen bij het oplossen van het probleem. Denk aan woningcorporaties, buurtbemiddeling, de gemeente en de wijkagent.

Maar de handreiking Burenlawaai kunt u helpen met uw problemen met uw buren. Naast maatregelen vindt u lessen uit de praktijk. En het is mogelijk om advies op maat te krijgen. U vult een aantal vragen in en krijgt de meest geschikte oplossingen op een rijtje. Dit kunnen simpele oplossingen zijn. Het hangt af van het probleem. Bij het geluid van schuivende stoelen op de houten vloer van de bovenburen volstaat een simpele oplossing. U kunt met uw buren afspreken dat ze viltjes onder de stoelpoten doen. De feestende buren kunt u vragen na een bepaalde tijd het geluid van de muziek lager te zetten.

Niet alle problemen zijn op te lossen met een goed gesprek en een afspraak. Bijvoorbeeld als meer mensen in uw flat geluidsoverlast hebben doordat de huizen gehorig zijn. De woningcorporatie kan dan misschien met u meedenken over een oplossing voor de flat. Een ander voorbeeld is als u met uw buren heeft gepraat en het heeft niet geholpen. Dan heeft u behoefte aan de bemiddeling van een tussenpersoon. Denk hierbij niet alleen aan de politie, maar eerder aan andere organisaties zoals buurtbemiddeling. In het uiterste geval kan er tot huisuitzetting worden overgegaan. De handreiking vertelt u wat uw mogelijkheden zijn. U leest op www.vrom.nl/geluidhinder wat u zelf kunt doen en welke organisaties u helpen bij de aanpak van het probleem.

* Deldenerstraat 40, veranderen en vergroten woonhuis
* Gerard Doustraat, Hobbemastraat en Ruijsdaelstraat, veranderen en vergroten van 54 woonhuizen

* Klaverstraat 23, veranderen en vergroten woonhuis
* Rudolfstraat 69, veranderen en vergroten woonhuis
* Sybrandstraat 1, oprichten carport

* - Demmersweg 55, plaatsen lichtreclame

* - Geurdsweg 40 a, veranderen en vergroten woonhuis
* - Landmansweg nabij nr. 180, oprichten noodgebouw (tijdelijk)
* - Loninkvoetpad 14, veranderen en vergroten ligboxenstal
* - Meester Molendijkweg naij nr. 3, oprichten woonhuis
* - Oelerweg 120, plaatsen kap op garage

* - Onyxstraat 12, veranderen en vergroten bedrijfspand
* - Sluitersdijk 24, oprichten veeschuur
genomen worden deze gepubliceerd. Daarna kunt u desgewenst bezwaar In de week van 11 tot en met 15 oktober 2004 is vergunning verleend
* Boekeloseweg 50, oprichten vijver

* Celebesstraat 57 - 1, oprichten carport
* Else Mauhsstraat 57, veranderen woonhuis
* Klinkeweg 29, oprichten woonhuis en verbouw opstallen
* Meester Verbernestraat 10, oprichten woonhuis
* Meester Verbernestraat 8, oprichten woonhuis
* Pierre Monteuxstraat 78, veranderen en vergroten berging
* Spoorstraat 100, veranderen bedrijfspand en plaatsen lichtreclame
* Torenlaan 56, oprichten woonhuis

* Veluwestraat 76, veranderen en vergroten woonhuis, schuur en plaatsen dakkapel

* Wolfkaterweg 36 - 2, oprichten 35 recreatiewoningen, uitbreiden naar 106 kampeerplaatsen en oprichten toilet, kantoor en receptie In de week van 11 tot en met 15 oktober 2004 is vergunning verleend
* F. Zernikestraat nabij nr. 285, slopen 5 garageboxen Reclamevergunning
In de week van 11 tot en met 15 oktober 2004 is vergunning verleend voor:

* Het Plein 80, plaatsen reclame-panelen
Ter inzage en bezwaar
De verleende bouw-, sloop- en reclamevergunningen en de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Iedere belanghebbende die door een van deze verleende vergunningen rechtstreeks in zijn belang is getroffen kan binnen een termijn van zes weken na de dag van verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B Rectificatie

In de advertentie van dinsdag 19 oktober 2004 werd met betrekking tot artikel 8.41 Wet milieubeheer bij een melding een onjuist adres vermeld. De juiste melding luidt als volgt:
opslag- en verhuur van materialen.
bijlage bij het daarbij genoemde besluit. Tegen bovenstaande melding op grond van de Wet milieubeheer staat geen bezwaar en/of beroep open. De melding met bijbehorende stukken zijn openbaar en kunnen worden Ontwerpbeschikking

Het College van B en W is van plan een revisievergunning (art. 8.4, lid 1 Wet milieubeheer) te verlenen aan

* Boermarke Vers, Diamantstraat 44 voor een dessertfabriek.

Het voornemen bestaat om aan de vergunning voorschriften te verbinden die ten doel hebben nadelige gevolgen voor het milieu te voorkomen dan wel zoveel mogelijk te beperken.

Ter inzage, bedenkingen en openbare zitting

De ontwerpbeschikking, de daarbijbehorende aanvraag en andere stukken liggen van 27 oktober tot en met 24 november 2004 ter inzage bij de afdeling Milieu, Stadskantoor.

Tegen de ontwerpbeschikking kan een ieder tot en met de laatste dag van bovengenoemde inzage termijn schriftelijk bedenkingen inbrengen. De gemotiveerde bedenkingen moeten te worden gericht aan het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Degene die bedenkingen inbrengt kan verzoeken zijn persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een ieder kan verzoeken om een openbare zitting waar mondeling bedenkingen kunnen worden ingebracht en waar tevens gelegenheid wordt gegeven tot een gedachtewisseling over het ontwerp van de beschikking. Omdat deze openbare zitting in beginsel tijdens de inzage termijn moet plaatsvinden, moet een verzoek daartoe tijdig worden gedaan. Tegen de later op de aanvraag te nemen beschikking kan in beginsel alleen beroep worden ingesteld door degenen die bedenkingen hebben ingebracht. Bij de bekendmaking van de definitieve beschikking wordt hierover nadere informatie verstrekt.

In de week van 13 tot en met 19 oktober 2004 zijn kapvergunningen
* 1 venijnboom (taxus) en 1 eik in de Sluitersdijk, ter hoogte van huisnummer 26. Herplant: 2 bomen van een duurzame houtsoort (eik) in de maat 12/14 binnen één jaar na de kap van de venijnboom en de eik.

* 1 kastanjeboom in de Jan van der Nootstraat, ter hoogte van huisnummer 31. Herplant geen.

* 1 haagbeuk in de Oude Postweg, naast huisnummer 10 (Beethovenlaan). Herplant: geen.

* 1 lijsterbes in de Willem van Merodestraat, naast huisnummer 31. Herplant: 2 zuilvormige eiken, in de maat 14/16, binnen één jaar na de kap van de lijsterbes.

* 1 sierkers in de Fedde Schurerstraat, tegenover huisnummer 15. Herplant: 1 boom van een duurzame houtsoort, in de maat 14/16, binnen één haar na de kap van de sierkers.

* Het kappen van 1 amberboom in de Arturo Toscaninistraat, ter hoogte van huisnummer 34, in Hengelo. Herplant: geen.
* 57 diverse bomen in de Kuipersdijk, ten behoeve van de renovatie van het FBK-Stadion. Herplant: 38 inlandse eiken in de maat 20/25 binnen één jaar na de kap van de diverse bomen. De besluiten liggen gedurende zes weken ter inzage bij de informatiebalie SBO, Stadskantoor. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende binnen een termijn van zes weken na de verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Burgemeester en wethouders zijn van plan om:

* de Nieuwsteeg 's nachts aan beide zijden met een hek af te sluiten voor al het openbaar verkeer. De maatregel moet overlast in de steeg beperken en de veiligheid verbeteren.
* Het terrein tussen de nieuwe parkeergarage aan de B.P. Hofstedestraat en de winkels aan de Nieuwstraat aan de openbaarheid te onttrekken. Vanwege de bouw van de parkeergarage resteert een smalle, door bebouwing omsloten strook openbaar terrein tussen de winkels en de parkeergarage. De gemeente gaat een gebruikersovereenkomst aan met bewoners en winkeliers.
* De onderdoorgang tussen de Deldenerstraat en Bij De Toren ter hoogte van de Deldenerstraat 1 (Nijhof Onderdelen Centrum) aan beide zijden afsluiten in verband met overlast die bewoners van de woningen boven de passage ondervinden.
Ter inzage en zienswijzen
De voorgenomen besluiten liggen van 27 oktober tot 24 november 2004 ter inzage aan de informatiebalie SBO, Stadskantoor. Gedurende de genoemde termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijzen omtrent de voorgenomen besluiten schriftelijk en/of mondeling kenbaar maken. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Wennink, afdeling Stedebouw en Verkeer telefoon 074 - 245 9772. Schriftelijk commentaar richt u tot 24 november 2004 aan het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
Van 25 tot en met 29 oktober 2004 vinden wegwerkzaamheden plaats aan de:

* Carolinastraat

* Amaliastraat

* Horstweg (tussen de Paulinastraat en de Augustastraat)
* Aleidastraat (een rijbaan blijft open)
Genoemde straten worden geheel of gedeeltelijk voor het verkeer afgesloten.