Ingezonden persbericht


Greenpark Capital sluit tweede fonds in groeiende markt voor secondaries op 350 miljoen euro

Amsterdam, 26 oktober 2004 - Greenpark Capital, vooraanstaand Europees fondsmanager van private equity secondaries, heeft zijn tweede fonds opgericht: Greenpark International Investors II, L.P. Het fonds heeft een omvang van 350 miljoen euro en brengt het totaal beheerde vermogen van Greenpark Capital op circa 700 miljoen US dollar. Voor het nieuwe fonds hebben zich opnieuw grote institutionele beleggers in Europa, de Verenigde Staten, het Verre Oosten en het Midden-Oosten gecommitteerd.

Het fonds, waarnaar de vraag drie keer groter was dan de maximale limiet, is gerealiseerd binnen drie maanden, één van de snelste fondswervingen in de Europese private equity-markt. De snelle realisatie, afgezet tegen een moeilijke fundraisingmarkt, weerspiegelt het toenemende belang van de secondaries-markt en het succes van Greenpark Capitals eerste fonds. Het onderstreept ook de belangstelling van private equity-beleggers voor Greenpark Capitals mid-market niche, die een zeer aantrekkelijk rendementspotentieel heeft. Greenpark Capitals eerste fonds is al voor 80 procent geïnvesteerd in een uiteenlopende mix van private equity-fondsen. Greenpark Capital streeft met het nieuwe beleggingsfonds naar een voortzetting van de performance van het eerste fonds, gesteund door de uitgebreide ervaring en goede reputatie van Greenpark Capitals team in de secondaries-markt.

Marleen Groen, CEO van Greenpark Capital: "Beleggers committeren zich steeds meer aan private equity en hun asset-allocatiemodellen ontwikkelen zich verder. De secondaries-markt speelt daarom een steeds grotere rol in het verschaffen van liquiditeit voor private equity-beleggers. Je zou het kunnen vergelijken met het uitzoeken van de best uitziende jonge planten in het tuincentrum in plaats van het uitstrooien van een zakje zaadjes en hopen op een goed resultaat. Wij bieden private equity-beleggers de mogelijkheid om beleggingen die niet meer in hun model passen, eerder te realiseren en te herbeleggen, wat onze eigen investeerders een aantrekkelijk rendement verschaft."

Sinds de opkomst begin jaren negentig is de Europese secondaries-markt aanzienlijk gegroeid. Secondaries bieden beleggers in private equity de mogelijkheid hun beleggingen te verhandelen voordat het einde van de looptijd is bereikt. Beleggers kunnen zo hun belangenportfolio aanpassen en een optimale mix samenstellen met betrekking tot risico, waarde, geografische spreiding en sector. Bovendien willen beleggers in toenemende mate eerder rendement halen uit hun beleggingen in private equity, terwijl primary-fondsen hun participaties op dit moment langer vasthouden en exits moeilijker te realiseren zijn.

De groei van de secondaries private equity-markt zich zal naar verwachting voortzetten tot 20 miljard US dollar in 2005, vergeleken met drie miljard US dollar in 2000.

"De markt voor secondaries bestaat niet meer alleen uit private equity-beleggers die een oplossing zoeken voor teleurstellende beleggingen in technologie en dotcom-bedrijven. De meerderheid van de participaties wordt nu verkocht vanwege structurele of asset-allocatieoverwegingen en wij verwachten dat deze trend zich zal voortzetten", aldus Groen.

Groen vervolgt: "De secondaries-markt volgt de trends in fundraising die we eerder hebben gezien in de primary-markt: de omvangrijke fundraising in de primary-markt van de afgelopen vijf jaar heeft nu zijn effecten op de secondaries-markt en we verwachten dat er nog meer komt."

Voor meer informatie, een interview of fotomateriaal: Greenpark Capital
Marleen Groen, CEO
Telefoon: +44 (0)207 647 1400
www.greenparkcapital.com

Progress Communications
Birthe Steenvoorden
Telefoon: 020 363 11 52
E-mail: birthe@progresscommunications.nl
www.progresscommunications.nl