Nationale Jeugdraad


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT
Utrecht, 26 oktober 2004

Jongeren willen verantwoordelijkheid binnen sportclub Nevenactiviteiten bij sportclub zijn in

Jongeren kunnen binnen de sportclub steeds vaker hun stem laten horen. Bijna driekwart van de jongeren vindt dit een goede zaak. Dat blijkt uit het sportonderzoek dat de Nationale Jeugdraad heeft uitgevoerd. Acht op de tien jongeren wil wel nevenactiviteiten bij de sportclub doen. Ze lopen warm voor vrijwilligersactiviteiten als jureren (54%), de eigen sport promoten (60%) of trainingen geven aan jonge kinderen (63%). Een kwart van de jongeren vindt bestuurswerk interessant.

Hoe maak je sport aantrekkelijk voor jongeren? De Nationale Jeugdraad en het Nederlandse Instituut voor Sport en Beweging legden deze vraag neer bij jongeren uit het Jeugdraadpanel. Dit panel is een instrument, ontwikkeld door de Universiteit Utrecht, voor wetenschappelijk verantwoord onderzoek. Uitkomst van het onderzoek was dat bijna driekwart van de jongeren aan sport doet. Meer dan de helft van de niet-sportende jongeren zou wel willen sporten, maar is bang dat het teveel tijd kost. Een gratis tienrittensportkaart zou hen over de streep kunnen trekken. Met deze kaart kunnen ze ontdekken welke sporten ze leuk vinden en hoeveel tijd sporten daadwerkelijk kost.

Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren verantwoordelijkheden binnen de sportclub willen. Vrijwel alle jongeren sporten het liefst bij een sportclub (87%) en niet op school. Bovendien willen ze graag lid zijn van een sportclub (74%) en dus niet vrijblijvend sporten. Betrokkenheid is belangrijk voor de jongeren. En dat willen ze best laten merken door nevenactiviteiten te doen.

Sport is een onderwerp dat veel jongeren bezighoudt, bleek uit eerder onderzoek van de Nationale Jeugdraad. Daarom wilden jongeren graag onderzoek naar dit onderwerp doen. Maar liefst 763 scholieren uit het voortgezet en beroepsonderwijs gaven hun mening via een vragenlijst op internet. In het kader van het Europese Jaar van Opvoeding door Sport probeert ook VWS het onderwerp `sport' onder de aandacht van jongeren te brengen. Daarom heeft de Nationale Jeugdraad het onderzoeksverslag `Sport' maandag 11 oktober aangeboden aan staatssecretaris Ross. De conclusies kunnen voor VWS een handvat zijn.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,