Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

EersteKamerderStaten-Generaal

Binnenhof22

Den Haag


-

Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 26 oktober 2004

Behandeld


- Esther Loeffen


Kenmerk


- DIE-548/2004

Telefoon


- +31 (0)70 3485928


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 348 4086


Bijlage(n)


- 1


- eje.loeffen@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Middelkoopover de omgang van de Nederlandse regering met Antici-rapporten


- Zeer geachte Voorzitter,

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door- - het lid Middelkoop over - de omgang van de Nederlandse regering met Antici-rapporten. Deze vragen werden ingezonden op - 5 oktober jl. -


- De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

Antwoord van de heer Nicolaï, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Middelkoop (Christen Unie) over de omgang van de Nederlandse regering met Antici-rapporten

Vraag 1
Wordt na afloop van elke vergadering van de Europese Raad een zogenaamd Antici-rapport opgesteld?

Antwoord
Nee.

Vraag 2
Wat is het karakter van deze rapporten? Wat is de samenstelling van de groep die verantwoordelijk is voor deze rapportages?

Antwoord
Tijdens bijeenkomsten van de Europese Raad wordt regelmatig door ambtenaren van het Raadssecretariaat (die de vergaderingen bijwonen) informatie verstrekt over de voortgang van de besprekingen aan ambtenaren van de Permanente Vertegenwoordigingen (de "Antici's"), die deze doorgeleiden naar de delegaties.

Vraag 3
Is het waar dat de Nederlandse regering, anders dan de regeringen van andere EU-lidstaten, deze verslagen grotendeels geheim houdt en delen daarvan zelfs 'in de papierversnipperaar' laat verdwijnen?

Vraag 4
Wilt u overwegen om met betrekking tot deze rapportages niet de papierversnipperaar te benutten, maar een meer actieve openbaarmaking te bevorderen?

Antwoord
De door de Antici's doorgegeven informatie wordt conform afspraken door alle lidstaten vertrouwelijk behandeld overeenkomstig het vertrouwelijke karakter van de beraadslagingen van de Europese Raad.

De regering meent dat, mede gezien de verslagen die zij aan het parlement pleegt te sturen betreffende de bijeenkomsten van de Europese Raad, geen aanleiding bestaat de gang van zaken te dien aanzien te wijzigen.

===