Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Geslaagde wajang-actie op de Dam tegen levering marineschepen

'Dit is slechts de aftrap van een lange actie!' Persbericht Campagne tegen Wapenhandel
Amsterdam 23 oktober Wij willen geen slachtoffers worden. Wij willen geen Nederlandse wapens in Indonesië. Wij willen geen conflicten in Indonesië, niet in de regios Atjeh, West Papua en de Molukken. Nergens, aldus Reza Muharam van het Indonesia House in Amsterdam. Dit waren de afsluitende woorden bij de wajang actie. Met kleurrijke wajang-poppen werd duidelijk gemaakt waarom de levering niet door moet gaan. Deze poppen beelden de levering uit, de rol van de militairen en de slachtoffers van het militair geweld. Ook voor de passerende buitenlandse toeristen was het duidelijk wat er uitgebeeld werd.
Binnen de Europese unie is afgesproken om geen wapens te verkopen als deze gebruikt kunnen worden voor binnenlandse onderdrukking, conflicten verergeren of een buitensporig beroep doen op de overheidsgelden.
In vele delen van Indonesië woeden conflicten. Bij al die conflicten is het leger betrokken. Vooral in regios als Atjeh, de Molukken en West-Papoea is het leger alom aanwezig. Dat gaat gepaard met oorlog en mensenrechtenschendingen. Grote wapenaankopen gaan ook ten koste van sociale uitgaven. Indonesië is een land waar tientallen miljoenen mensen onder de armoede grens leven. Indonesiërs zijn veel beter af als niet peperdure marineschepen worden gekocht, maar wanneer dit geld wordt ingezet voor gezondheidszorg en onderwijs. De ING en Rabo-bank hebben zich desondanks bereid getoond 95% van de kosten van de levering te verzekeren.
Ruim veertig actievoerders uit alle delen van Indonesië en Nederland protesteerden dan ook voor vrede in Indonesië en tegen de levering van marineschepen naar Indonesië en ook tegen de betrokkenheid van ING en Rabo- bank bij de levering. De actie werd afgesloten voor de Rabo-bank op de Dam.
Volgens vele aanwezigen was dit de aftrap voor een campagne tegen de levering. Deze campagne moet er toe leiden dat de Nederlandse overheid over een ruim een jaar geen exportvergunning voor de levering verstrekt. Bovendien moeten hij er toe leiden dat de ING en Rabo-bank zich uit het project terugtrekken. Vrede en democratie worden niet sterker door de belangrijkste sta-in-de-weg bij dit proces te voorzien van grote wapensystemen die de status van de militairen vergroten.

---

Voor fotos van Arjen van de Merwe zie:
www.antenna.nl/amokmar/images/wajangaktischilderen.html (nu staan op deze webpage fotos van de voorbereidingen op, als ze beschikbaar zijn komen daar de fotos van de actie bij). Zie