Politie Haaglanden

Oplichters nog steeds actie met babbeltrucs

Leidschendam/Voorburg 26-10-2004

Een 92-jarige meneer en een 90-jarige mevrouw zijn op maandag in de Duivenvoorde en de Sionsstraat het slachtoffer geworden van babbeltrucs. Met een smoes wisten de oplichters zich bij hun slachtoffers binnen te praten. Ze gaan er dan vandoor met de pinpas en de pincode. De beide slachtoffers zijn daarna voor 1000 euro bestolen met hun eigen pinpas. Er werd ook nog een aanzienlijk geldbedrag uit de woning zelf weggenomen.

De laatste maanden zijn er in regio Haaglanden meerdere mensen het slachtoffer geworden van een babbeltruc. De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit. De daders werken heel vaak in een groepje van twee of drie en benaderen hun slachtoffers met een grote variëteit aan smoesjes.

Enkele voorbeelden van die babbeltrucs zijn:


* Ik kom naast u wonen. Ik wil graag de indeling van de woning bekijken

* Namens de bank kom ik uw pinpas en pincode controleren/vervangen
* Ik ben hier pas komen wonen en ik wil even naar uw geiser kijken
* Er is bij u een lekkage in de gootsteen
* Heeft u een pen en papier om even een briefje te schrijven voor de buren die niet thuis zijn?

* Zal ik de boodschappentas voor u dragen en zal ik de deur voor u openmaken?

* Er is een feestje, mag ik komen luisteren of het erg gehorig is

Eenmaal in de woning wordt het slachtoffer afgeleid door een van de daders, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt daaruit geld of goederen. Daarna verlaten de daders weer snel de woning.

Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans jong en oud om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Slachtoffers doen lang niet altijd aangifte bij de politie omdat zij zich schamen om er voor uit te komen dat zij toch het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc.

Het is dus zaak goed op te letten als men wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Op deze manier kan men voorkomen slachtoffer te worden van een babbeltruc.