Time : 1:15:54 PM
Date : Tuesday, October 26, 2004
Sender Name: BIV-IPI

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars zoekt mee naar oplossingen

Deze morgen (26/10/2004) liet Federaal minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (sp.a) op de radio weten dat zij eraan denkt om typecontracten op te stellen voor de immobiliënsector.

Gisteren (25/10/2004) had het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) terzake reeds een eerste gesprek met de administratie van de FOD Economie. Op de agenda stond de bespreking van de aanbevelingen van de Commissie Onrechtmatige Bedingen inzake vastgoedmakelaarscontracten.

Hoewel het BIV zich in een aantal aanbevelingen van de Commissie kan vinden, dienen op bepaalde punten toch enige nuances worden aangebracht. Gisteren werd dan ook afgesproken dat het BIV haar opmerkingen op deze aanbevelingen aan de administratie zal overmaken.

Ook andere organisaties (zoals het Algemeen Eigenaarsyndicaat, de Confederatie van Immobiliënberoepen) zullen door de administratie van FOD Economie worden uitgenodigd om hun opmerkingen op de aanbevelingen kenbaar te maken.

In een volgende fase zal een technische commissie samenkomen om de verzamelde opmerkingen te bestuderen.

Sinds 1 december 2000 bestaat er een geschreven gedragscode (goedgekeurd bij koninklijk besluit van 28 september 2000) waaraan alle vastgoedmakelaars gehouden zijn. In deze gedragscode is ondermeer voorzien dat de vastgoedmakelaar verplicht is om met een geschreven en duidelijke overeenkomst te werken, waarbij abnormaal hoge erelonen verboden zijn.

Hoewel de grote meerderheid van de vastgoedmakelaars op correcte wijze hun beroep uitoefenen kan het nuttig zijn om de bestaande gedragscode verder aan te vullen en/of te verduidelijken op basis van de resultaten van de technische commissie.

Het niet-eerbiedigen van deze gedragscode is tuchtrechtelijk sanctioneerbaar. Tussen 1 januari 2003 en vandaag alleen al werden 91 tuchtsancties uitgesproken, gaande van een waarschuwing tot een schrapping.

Info:
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)
Jurgen Vansteene
jurist, diensthoofd Dienst Studie en Onderzoek
Tel. 02/505.38.50

BIV - Dienst Studie & Onderzoek
Luxemburgstraat 16b
B-1000 Brussel