Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Min VenW: EU ministers: verkeersveiligheid topprioriteit

Verkeersveiligheid topprioriteit voor Europese transportministers

De ministers van verkeer hebben afgesproken de mogelijkheden te onderzoeken om een Europees uitwisselingssysteem van gegevens van verkeersovertredingen in te voeren. Doel hiervan is de handhaving van verkeersovertredingen te verbeteren. Nu is het nog zo dat er geen sluitend systeem is om boetes die buitenlandse verkeersdeelnemers na een overtreding krijgen opgelegd te innen. Eerste stap kan in de bilaterale afspraken tussen landen over voertuigregistratie te stimuleren.

Ook braken verschillende verkeersministers een lans voor verdere stimulering van technologie, bijvoorbeeld op het gebied van snelheidsbegrenzers, het alcoholslot en slimme gordelsystemen.

De Europese ministers van Transport waren vandaag bijeen in Verona. Doelstelling is het aantal verkeersdoden op de Europese wegen (nu zo'n 60 duizend) in 2010 te halveren. Daartoe spraken de ministers af om gemeenschappelijke uitgangspunten op het gebied van verkeersveiligheid verder uit te werken. Belangrijke aandachtsgebieden zijn: veilige infrastructuur, handhaving , veiligheid van de auto en voorlichting. Minister Peijs zal de geformuleerde conclusies voorleggen aan de Transportraad in december.

26 okt 04 13:48