Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 26 oktober 2004

Nuon gaat in Zuid-Afrika 8.000 zonne-energiesystemen plaatsen

Energieonderneming Nuon gaat op het platteland van de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu Natal in de komende twee jaar 8.000 zonne-energiesystemen plaatsen. Hiervoor is een contract ondertekend met de Zuid-Afrikaanse overheid. Het installeren van de zonne-energiesystemen wordt verzorgd door NuRa, een joint-venture van Nuon en het lokale energiebedrijf RAPS.

Al eerder plaatste Nuon in Zuid-Afrika 6.000 zonne-energiesystemen, die huishoudens en kleine ondernemingen van elektriciteit voorzien. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft een stimuleringsprogramma opgesteld waarmee investeerders tegen redelijke tarieven energiediensten kunnen leveren in dunbevolkte gebieden, waar geen elektriciteitsnet is.

NuRa plaatst bij klanten een zonne-energiesysteem dat bestaat uit één of meer zonnepanelen, een accu, een energie-managementsysteem, energiezuinige lampen en een radio- en televisie-aansluiting.

Nuon ziet het ter beschikking stellen van kennis, expertise en middelen om energie beschikbaar te maken voor mensen in ontwikkelingslanden als één van de manieren om invulling te geven aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

In ontwikkelingslanden ontbreekt het miljoenen mensen aan elektriciteit. De lage bevolkingsdichtheid maakt het te duur om mensen op het net aan te sluiten. Zonne-energie is dan de goedkoopste vorm van elektriciteitsopwekking. Stroom biedt kansen voor kleine ondernemingen, maar zorgt ook dat mensen geen onveilige petroleumlampen hoeven gebruiken. Daarnaast wordt gebruik van radio, tv en computers mogelijk. De elektriciteit die op deze wijze wordt aangeboden is schoner, veiliger, betrouwbaarder en in prijs vergelijkbaar met petroleum, paraffine of andere alternatieven waarvan men nu afhankelijk is.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende Nederlandse energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten 2,7 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei

voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De omzet in 2003 bedroeg ¬ 5,1 miljard. Bij Nuon werken 10.000 medewerkers. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Friesland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.



Nuon