Gemeente Utrecht

Ontspanning op Utrechtse woningmarkt laat op zich wachten.

De Woningmarktmonitor Utrecht 2004 laat zien dat in de stad de vraag naar woningen de groei van het aanbod nog steeds ver overtreft. De Woningmarktmonitor Utrecht is een tweejaarlijks rapport, waarin aan de hand van gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens de situatie en trends op de Utrechtse woningmarkt worden geïnventariseerd en geanalyseerd. Het college heeft kennisgenomen van de Woningmarktmonitor Utrecht 2004.

Trends:

* Woningen in Utrecht staan veel korter te koop dan landelijk en in Amsterdam of Rotterdam.


* Den Haag lijkt nog het meest op de Utrechtse markt, maar heeft een beduidend lagere vierkante meterprijs. In Utrecht stijgen de prijzen sneller dan landelijk. De Utrechtse woningmarkt is dus aanmerkelijk meer gespannen. Door de hoge huizenprijzen wordt een steeds groter deel van de Utrechtse koopsector voor starters onbereikbaar.
* Het aandeel koopwoningen in de Utrechtse woningvoorraad neemt gestaag toe. Dat komt door nieuwbouw van koopwoningen, maar ook door het kleiner worden van het particuliere huursegment. De voortdurende vraag naar koopwoningen heeft het voor particuliere verhuurders aantrekkelijk gemaakt (delen van) hun bezit te verkopen.
* Er is vooral een tekort aan woningen op loopafstand van het stadscentrum, en in mindere mate in groene laagbouwmilieus meer naar de rand van de stad.
* De omvang van de sociale huursector is sinds 2002 vrijwel gelijk gebleven. De doorstroming in de Utrechtse sociale huursector is echter gedaald doordat verhuisbeslissingen worden uitgesteld. Bewoners, die zich een duurdere huurwoning of een koopwoning kunnen permitteren, blijven zitten. Daarbij speelt economische onzekerheid, maar ook het ontbreken van een gewenst aanbod aan duurdere huurwoningen en goedkopere koopwoningen een rol. De afgelopen jaren is een dalend aanbod van Utrechtse sociale huurwoningen gepaard gegaan aan een sterk gestegen aantal belangstellenden (reacties) per aangeboden woning.
* Utrecht blijft in trek als woonstad. Op de Utrechtse woningmarkt is de vraag de afgelopen jaren wel wat verschoven van koop- naar huurwoningen. Tweederde van de huishoudens die in de stad een woning zoeken is op zoek naar een (duurdere) huurwoning.
* Van alle Nederlandse studentensteden heeft Utrecht het grootste tekort aan woonruimte voor studenten. Er is sprake van verruiming van het aanbod door de bouw van studentencomplexen, tijdelijke verhuur en een grotere animo tot kamerverhuur op de particuliere markt. Noot voor de media:
Als u een exemplaar van de Woningmarktmonitor 2004 wilt ontvangen dan kunt u bellen met het secretariaat van de afdeling Wonen, van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Utrecht, tel: 030 286 4438. Heeft u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen dan kunt u contact opnemen met: Gerard Derksen 030 286 11 68 of 06 270 30 714