Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Specifieke Uitkeringen - Persberichten - "Weg met de bureaucratie"

"Weg met de bureaucratie"

26 oktober 2004

Rapport commissie Brinkman: aantal specifieke uitkeringen terugbrengen van 155 naar 22

Het mes kan in een groot aantal specifieke uitkeringen voor gemeenten en provincies. Vermindering van 155 naar 22 uitkeringen is wenselijk en mogelijk. Dat proces zal de vrijheid van gemeenten en provincies vergroten en werk uitsparen. Het is het verstandigst om de uitkeringen af te laten lopen, af te kopen of te laten verdwijnen in een `brede doeluitkering', zodat gemeenten en provincies het beschikbare geld meer naar eigen inzicht kunnen gebruiken. Het beschikbare geld kan ook worden overgeheveld naar de algemene uitkering van het gemeente- en/of provinciefonds. Dit zijn samengevat de voorstellen aan het kabinet van de stuurgroep onder leiding van L.C. Brinkman. Oud-minister Brinkman ging op verzoek van de ministers van Financiën en Bestuurlijke Vernieuwing, Zalm en De Graaf, aan het werk.
---

De stuurgroep constateert dat de overheid de samenleving de laatste jaren heeft gevangen in veel regels met het doel zoveel mogelijk groepen burgers, vaak via mede-overheden, van dienst te zijn. Door die regels en de controle daarop heeft het rijk een (te) grote verantwoordingsbureaucratie opgelegd aan decentrale overheden. De specifieke uitkeringen zijn daar een opvallend voorbeeld van. Via het project Andere Overheid zegt het rijk er meer op te vertrouwen dat decentrale overheden de middelen zinvol en verantwoord besteden; hoe groter het aantal specifieke uitkeringen, hoe minder het rijk blijk geeft van dat vertrouwen.

Voorzitter Brinkman schrijft in zijn voorwoord bij het rapport dat zijn stuurgroep beseft dat "ook in de toekomst evaluaties (over specifieke uitkeringen) opnieuw tot pittige politieke debatten aanleiding kunnen blijven geven. In ieder geval hoopt hij dat "de nu voorgestelde opschoning niet zal worden beschouwd als een onverantwoorde terugtred van Den Haag".

De stuurgroep beseft in haar analyse dat het verschuiven van verantwoordelijkheid in de richting van mede-overheden "een natuurlijke spanning oproept in de verantwoordingsrelatie van minister naar parlement." Daarom stelt de stuurgroep voor om het effect van de vermindering van de regels strikt in de gaten te houden, en de ministerraad als geheel daar nauw bij te betrekken.

Het kabinet zal zich spoedig beraden op een reactie op de voorstellen.