Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 oktober 2004

Gemeenteraad geeft groen licht voor nieuw akkoord met AZ

Brede steun gisteravond in de Alkmaarse gemeenteraad voor het nieuwe akkoord met AZ. Vijfentwintig van de vijfendertig aanwezige raadsleden stemden in met het college-voorstel. Alleen GroenLinks, SP, Leefbaar Alkmaar en D66 steunden het nieuwe akkoord niet, tot teleurstelling van het college. Hiermee kan de gemeente AZ eindelijk de grond leveren voor de bouw van het nieuwe AZ- stadion, bedrijvigheid daaromheen, woningbouw aan de Sportlaan en exploitatie door AZ van Sportcomplex 't Lood. Dankzij de verkoop van deze grondpercelen aan AZ steken investeerders de komende jaren honderden miljoenen euro's in de stad Alkmaar.

Het nieuwe akkoord komt in de plaats van de packagedeal uit 2001. Door het nieuwe akkoord hoeft niet langer gewacht te worden op de uitslag van het onderzoek dat de Europese Commissie zou hebben ingesteld naar vermeende staatssteun. Volgens een rechterlijke uitspraak moest de overdracht van alle percelen grond uit de packagedeal daarop wachten. De gemeente ging in cassatie tegen het vonnis bij de Hoge Raad. Uitspraken van de Hoge Raad laten altijd lang op zich wachten.

Ook was het onzeker wanneer de Europese Commissie tot een uitspraak zou komen. Enkel is bekend dat de Europese Commissie vanwege een ingediende klacht wel eens navraag heeft gedaan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die stelde dat bij de packagedeal geen sprake is van staatssteun.

Een uitslag van een eventueel lopend onderzoek werd dan ook niet snel verwacht. Door conform Euro-pese richtlijnen nieuwe overeenkomsten met AZ te sluiten die in de plaats komen van de oude, hoeft hier-op niet langer te worden gewacht. Daarmee staat niets de bouw van het nieuwe stadion meer in de weg.

Overigens was de gemeente Alkmaar ervan overtuigd dat ook de Europese Commissie na onderzoek tot de conclusie zou zijn gekomen dat geen enkele sprake was van staatssteun. Sterker nog: het is de gemeente Alkmaar die aan de overeenkomst miljoenen euro's verdient. De betwiste verkoop van de grond aan de Sportlaan voor het symbolische bedrag van 1 euro is altijd gecompenseerd via andere financiële afspraken rond de verkoop van andere percelen, en een scala van kostbare tegenprestaties die AZ volgens de packagedeal diende te leveren.

Omdat nooit sprake is geweest van staatssteun, kan het nieuwe akkoord vrijwel dezelfde uitkomsten hebben als de afspraken uit 2001; vooral juristen en financieel deskundigen zien de verschillen. Dus bereikt de gemeente nog steeds waar het haar allemaal om begonnen is: AZ verhuist uit de Alkmaarderhout naar de beoogde locatie nabij het Kooimeerplein. Daar zal het nieuwe stadion van AZ verrijzen. Voor de stad Alkmaar is dat belangrijk vanwege de openbare orde en veiligheid rond thuiswedstrijden van AZ.

Behalve de grond onder het nieuwe stadion bezit AZ straks ook onder meer een flinke lap grond rondom het nieuwe stadion. Hierop mag AZ panden neerzetten waarmee winst wordt gemaakt. Daardoor kan het nieuwe stadion succesvol draaien zonder deelname of subsidies van de gemeente Alkmaar. AZ wil eerst een aantal gebouwen neerzetten voor commerciële ruimten met medische voorzieningen, of waar je kunt sporten of op een andere leuke manier vrije tijd kunt doorbrengen.

Wat op de rest van de grond gebeurt is nog niet duidelijk. AZ heeft al een bouwvergunning om hier gebouwen neer te zetten voor grootschalige detailhandel die zich richt op sport, vrije tijd of recreatie. Maar het is ook mogelijk dat AZ in de toekomst een nieuwe bouwvergunning met vrijstelling aanvraagt zodat ze er kantoren kan bouwen. Gisteravond leek het erop dat AZ zou kunnen rekenen op brede steun in de gemeenteraad als er een aanvraag voor kantoren zou worden gedaan.

Momenteel vindt nog een toetsing plaats van de garantie voor deze transacties. Zogauw dat is afgerond, kunnen het college en AZ een datum prikken waarop het nieuwe akkoord wordt ondertekend en de verkochte grond wordt overgedragen. Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar ligt, kan AZ meteen daarna starten met de bouw van een nieuw voetbalstadion.