Socialistische Partij

Dubieuze benoeming van hoogleraar vleesproductie

26-10-2004 * De benoeming van een hoogleraar `dierlijke productieketens' aan de Universiteit van Wageningen roept vragen op bij SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Deze leerstoel wordt gefinancierd door Nederlands grootste slachterij en bekleed door iemand die daar in directe loondienst is én blijft. Ik wil weten welke afspraken er zijn gemaakt om ongewenste beïnvloeding van de wetenschap door commerciële belangen te voorkomen."

Krista van Velzen Van Velzen: "Er zijn momenteel geen regels voor wetenschappelijk integriteit, men vertrouwt op de blauwe ogen van de wetenschapper. Deze benoeming laat echter zien dat belangenverstrengeling een reëel risico is. Er moeten dan ook duidelijke regels komen."

Van Velzen heeft Kamervragen gesteld over de procedures die bij de benoeming zijn gevolgd en over de afspraken voor financiering en inhoudelijke aansturing van de leerstoel. Stichting Wakker Dier heeft protest aangetekend tegen de benoeming. De campagneorganisatie ziet de leerstoel als een strategische zet van de slachterij om haar belangen als wetenschap te verkopen.