Gemeente Ede

nummer 224 / Ede, 26 oktober 2004

Inspraak mogelijk op ontwerp - Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Prioriteit voor fietser en voetganger in Ede

In het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) staan de hoofdlijnen van het verkeers- en vervoersbeleid binnen de gemeente Ede tot 2015. Het college van burgemeester en wethouders heeft het GVVP voor inspraak vrijgegeven. Op dit ontwerp kan iedereen reageren door een inspraakreactie te geven. Op basis van de inspraak stelt de gemeente het GVVP definitief vast.

De gemeente speelt een belangrijke rol op het gebied van verkeer en vervoer. De toenemende hoeveelheid verkeer, maar bijvoorbeeld ook alle ruimtelijke ontwikkelingen in Ede en omgeving, maken dit tot een complexe opgave. Om hieraan op de juiste manier invulling te kunnen geven, legt de gemeente de hoofdlijnen van haar verkeersbeleid vast in het GVVP. Dit beleidsplan dient als toetsingskader voor toekomstige beslissingen op het gebied van bijvoorbeeld langzaam verkeer, openbaar vervoer, de hoofdwegenstructuur en het parkeren binnen de gemeente. Het GVVP staat hiermee aan de basis van de toekomstige projecten op het gebied van verkeer en vervoer binnen de gemeente. Het verkeersbeleid van de gemeente richt zich op het bereikbaar houden van Ede, en tegelijkertijd op het verbeteren van de leefbaarheid en verkeersveiligheid binnen de gemeente. De gemeente probeert deze doelen zo veel mogelijk binnen de aanwezige infrastructuur te bereiken. Pas als dat niet mogelijk is, wordt gedacht aan de aanleg van nieuwe infrastructuur.
De gemeente geeft belangrijke prioriteit aan de fietsers en voetgangers. Deze vormen van vervoer zijn erg efficiënt en veroorzaken geen overlast voor de omgeving. Bovendien zijn er nog belangrijke verbeteringen te bereiken in de loop- en fietsroutes. Maar dit is niet het enige punt waaraan gewerkt zal worden. Zo zet Ede zich in voor het behoud en verbetering van het openbaar vervoer, en voor het aanpakken van verkeersonveilige kruispunten, wegen of gebieden. Ook wordt de hoofdwegenstructuur op een aantal punten verder verbeterd. Voordat het GVVP definitief wordt vastgesteld, hoort de gemeente graag wat belangen- en bewonersorganisaties er van vinden. Het plan ligt daarom vanaf 3 november drie weken ter inzage bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu in stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Iedereen kan hier een schriftelijke reactie indienen. Op 16 november organiseert de gemeente een speciale hoorzitting waar mensen mondeling een inspraakreactie kunnen geven. Na de inspraakperiode stellen burgemeester en wethouders het GVVP definitief vast en bieden ze het plan aan de gemeenteraad aan.


---