Gemeente Lisse

26-10-2004 Boom kappen: wanneer heeft u een kapvergunning nodig?

Staat er bijvoorbeeld een boom op een plek waar u een aanbouw wilt maken of een boom die zonlicht wegneemt bij uw huis en wilt u deze kappen? In veel gevallen mag u dit niet zomaar doen en heeft u een kapvergunning nodig!

Uitgangspunt bij het bepalen of er een kapvergunning is vereist, is de doorsnede van de boom. Deze meet u op 1.30 meter boven de grond. Is de doorsnede groter dan 10 cm, dan moet u een kapvergunning aanvragen. Dit doet u met een formulier dat verkrijgbaar is bij de gemeentewerf aan de Vennestraat en de receptie van het gemeentehuis. Bij dit formulier zit een schema waarop de verdere procedure is aangegeven. Daarop is te lezen dat als u eigenaar bent van de grond, u de kapvergunning zelf bij de gemeente kunt aanvragen. Het kan natuurlijk ook zijn dat u huurder bent en in dat geval moet de aanvraag om een kapvergunning door u én de eigenaar van de grond ondertekend worden.

Nieuw is dat de gemeente aanvragen om een kapvergunning en verleende kapvergunningen gaat publiceren op de gemeentepagina in de krant en op de website. Het besluit van het college van burgemeester en wethouders om de kapvergunning wel of niet te verlenen, wordt vervolgens ook gepubliceerd.

Bezwaartermijn
Is er besloten om u de kapvergunning te verlenen, dan mag u echter niet gelijk gaan kappen! Er geldt dan namelijk nog een bezwaartermijn van zes weken. Zijn er na zes weken geen bezwaarschriften binnengekomen, dan pas mag de boom worden gekapt. Hebben er wel mensen bezwaar gemaakt, dan volgt eerst de bezwaar- en eventueel beroepsprocedure.

Bomenverordening
De gemeente Lisse heeft een Bomenverordening waarin precies staat wanneer een kapvergunning geweigerd kan worden. Als blijkt dat er geen redenen voor weigering zijn, dan wordt de vergunning verleend. Na een jaar vervalt een verleende kapvergunning dus binnen een jaar moet de boom gekapt zijn. Het is overigens de bedoeling dat u de gemeente informeert als de boom is gekapt! Zo kunnen we bijhouden waar bomen zijn weggehaald.

Meer weten?
Heeft u nog vragen, wilt een formulier aanvragen of wilt u de verordening inzien? Neemt u dan contact op met de Plantsoendienst, telefoon (0252) 433 200.