Ingezonden persbericht


persbericht: singles spiritueler

NIJMEGEN, 26 OKTOBER 2004: Uit onderzoek van het online singlesmagazine MVlife.nl blijkt dat alleenstaanden spiritualiteit serieuzer nemen. Vrouwelijke singles zijn daarbij wat gevoeliger voor de levensvragen dan hun mannelijke tegenstrevers, waarbij vooral de opkomst van het boeddhisme (19%) de aandacht trekt. Andersom, ongeveer 40% van de beide seksen vindt dat religies te harde oordelen hebben het single-zijn. Het geloof van de toekomstige partner is wat minder van belang; over het algemeen worden alleen de extremiteiten als vervelend aangemerkt.

Singles spiritueler
De meeste alleenstaanden vinden dat, als je geen partner hebt, je meer op jezelf wordt teruggeworpen en daardoor meer met de levensvragen te maken hebt. Dat blijkt uit de enquête van MVlife.nl, en ook de vele ingezonden brieven die de redactie van het magazine kreeg toegezonden. In het begeleidende onderzoek blijft het christendom - met 36% voor de mannen en 29% van de vrouwen - toch nog steeds de meest gebruikelijke inspiratiebron. Opvallend is de opmars van het boeddhisme in het vrouwelijke deel van de alleenstaanden (19% geeft aan dat boeddhisme hen het meest aanspreekt), terwijl de islam, het jodendom, de theosofie en het hindoeïsme opgeteld op 1% aanhangers kunnen rekenen.

Geloof van de partner
Singles die op zoek zijn naar een levensgezel zijn opmerkelijk tolerant naar het religieuze besef van die ander. Slechts 8 tot 10% van hen claimt dat de keuze voor een religie moet overeenstemmen, en meer dan 40% geeft aan dat alleen de extremiteiten echt bezwaren opleveren. Over het algemeen vindt de single het best, als ze zich er een beetje in thuis kan voelen.

Religieuze afkeuring van de single
Alleenstaanden zijn over het algemeen behoorlijk bezig met het geloof en staan tolerant tegenover de varianten die een mogelijke partner kan aanhangen. Maar ze constateren tegelijkertijd in het MVlife.nl onderzoek dat de liefde niet altijd van twee kanten komt. Meer dan 40% van hen vindt dat de meeste religies te hard oordelen over de single als leefvorm en dat het gezin te centraal staat. Maar een krappe meerderheid van hen constateert dat schouderophalend; slechts 19% van de mannen en de vrouwen vindt het discriminatie.

De uitslagen van het gehele onderzoek zijn te lezen in de spiritualiteitsspecial van MVlife.nl: http://www.mvlife.nl/magazine/#onderzoek


- - - - - - - - - - - - - -