Universiteit van Tilburg

Afscheidsrede Arno de Schepper, hoogleraar Logistiek Management en Inkoop

Forse besparingen op consumentenprijzen zijn mogelijk als handelspartners beter samenwerken

Van oudsher worden relaties tussen verschillende handelspartners in een keten toeleverancier van grondstoffen, producent, distributiecentra, winkel beheerst door argwaan en voorzichtigheid. Het is mogelijk dit om te vervangen in samenwerkingsverbanden die zijn gebaseerd op vertrouwen en onderling respect. In dat geval kunnen consumentenprijzen tot wel zes procent zakken. Dat stelt hoogleraar De Schepper in zijn afscheidsrede.

De afgelopen decennia is in veel sectoren het aantal producten sterk toegenomen. Hierdoor is de keuzevrijheid voor consumenten sterk vergroot, maar tegelijkertijd is de beheersing van de goederenstroom door ketenpartners aanzienlijk complexer geworden. Dit wordt in de consumentenelektronica, de computerindustrie en mobiele telefonie nog eens versterkt door de steeds korter wordende levenscycli van producten. Vertragingen in de keten kunnen zeer negatief uitpakken op het marktaandeel en de winstgevendheid. Voor De Schepper betekent dit dat er een blijvende noodzaak is om processen in de totale keten te verbeteren. Alle ketenpartners dienen hieraan bij te dragen, is zijn stelling.
Van groot belang is het om de betrouwbaarheid van vraagvoorspellingen te verbeteren. Vaak liggen optimistische en pessimistische voorspellingen ver uit elkaar. Het is voor de logistiek manager dan heel verleidelijk om maar een voorraadbuffer aan te leggen, wat gepaard gaat met hogere kosten. In plaats van het creëren van buffers is het zinvoller om te investeren in het opruimen van de achterliggende hindernissen, meent De Schepper. Opstoppingen in de keten worden vaak veroorzaakt door tekortkomingen in processen zoals lange insteltijden, gebrekkige kwaliteit, oplopende voorraden, machinestoringen, ongebalanceerde productlijnen en hoog ziekteverzuim. Worden dergelijke problemen structureel aangepakt, dan ontstaat een soepel functionerende keten, waarin efficiënter als sneller kan worden gewerkt. Vooral die hogere snelheid in de vorm van kortere doorlooptijden is een belangrijke factor voor het verbeteren van de ketenprestaties.
Helaas is de realiteit vaak anders, constateert De Schepper: zogenoemde opslingereffecten frustreren dit ideaalbeeld. Vaak zullen kleine fluctuaties in de vraag bij de eindconsument door de diverse schakels versterkt worden doorgegeven naar de fabrikant, die geconfronteerd wordt met grote schommelingen in de gevraagde hoeveelheden. Dit is niet bevorderlijk voor de efficiency van hun activiteiten.
Het is de ieder voor zich mentaliteit die hieraan ten grondslag ligt. Daarom pleit De Schepper voor een gemeenschappelijke planning voor de totale keten, zoals ook de ECR-benadering leert: Efficient Consumer Response. Daarbij moeten de van oudsher op argwaan en voorzichtigheid gebaseerde relaties tussen ketenpartners worden vervangen door samenwerkingsverbanden die zijn gestoeld op vertrouwen en onderling respect. Ervaring heeft inmiddels geleerd dat met ECR een kostenbesparing van zes procent op de consumentenprijs kan worden gerealiseerd. Dat komt, Europees gezien, neer op een mogelijke besparing van dertig miljard euro binnen de bedrijfstak van snellopende consumentengoederen.
Ook loont het wanneer bedrijven gebruik maken van best practices, aldus De Schepper. In diverse sectoren realiseren bedrijven in hun keten substantieel lagere logistieke beheersingskosten ten opzichte van het gemiddelde in hun branche. In de telecommunicatie loopt dit verschil op tot ruim zes procent van de totale omzet. Dit soort benchmarking-onderzoek benadrukt nog eens het belang om te blijven investeren in excellente ketenprocessen.

Prof.dr.ir. Arno de Schepper (1939) werd in 1991 bijzonder hoogleraar Logistiek Management aan de Universiteit van Tilburg, een leerstoel die is ingesteld door de Vereniging Logistiek Management. Daar werd in 1996 het Inkoop-domein aan toegevoegd. Hij studeerde elektrotechniek en bedrijfseconomie aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 1983 promoveerde hij op het proefschrift Gewenning aan logistieke planning. De Schepper was tot 1995 werkzaam bij PricewaterhouseCoopers, eerst als pioneer en managing partner van de Management Consultancy-praktijk en daarna in verschillende functies voor de gehele maatschap van PwC, onder andere als lid van de Raad van Bestuur. Daarna vervulde hij een aantal commissariaten en adviesfuncties.

Noot voor de pers
Prof.dr.ir. Arno. de Schepper spreekt zijn afscheidsrede 'Dynamiek in inkoop en logistiek' uit op vrijdag 22 oktober om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Media-exemplaren van de afscheidsrede zijn op te vragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen, tel. 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl.
Arno de Schepper is te bereiken op 06 - 5460 1584, e-mail: a.schepper@wxs.nl
Laatst gewijzigd: maandag 25 oktober 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers